Naslovnica Svet & EU Upad trgovine na drobno in višje cene v industrijski proizvodnji

Upad trgovine na drobno in višje cene v industrijski proizvodnji

Avtor: Spletno Uredništvo
Z Evropske komisije je ob pričetku meseca avgusta prišla informacija o obsegu trgovine na drobno in cenah v industrijski proizvodnji v območju evra za letošnji mesec junij. Primerjava z lanskimi podatki kaže na zaskrbljujoč trend inflacije oziroma rasti cen. In glede na letošnje dogajanje v Ukrajini ne gre pričakovati, da bi se v kratkem kaj spremenilo na bolje.
Upad trgovine na drobno in višje cene v industrijski proizvodnji

Junijski podatki Eurostata potrjujejo, da so se od lani marsikatere stvari opazno podražile (foto: pxhere.com)

Kot vsak mesec je tudi tokrat Evropska komisija objavila statistični pregled finančnih in gospodarskih gibanj, imenovan Eurostat. Sicer je Eurostat kratica za Evropski statistični urad, ki ta dokument tudi pripravlja. Zadnji podatki o obsegu trgovine na drobno in cenah v industrijski proizvodnji v območju evra so za mesec junij. Slovenija od evropskega povprečja ne odstopa prav veliko.

»Po podatkih evropskega statističnega urada Eurostat, ki upoštevajo sezonske prilagoditve, se je obseg trgovine na drobno v območju evra junija 2022 v primerjavi z majem 2022 zmanjšal za 1,2 odstotka, v celotni EU pa za 1,3 odstotka. Na letni ravni, torej v primerjavi z junijem 2021, se je obseg v območju evra zmanjšal za 3,7 odstotka, v celotni EU pa za 2,8 odstotka,« so zapisali v sporočilu za javnost Komisije EU.

Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji je dodalo, da je v Sloveniji v mesecu juniju letošnjega leta obseg trgovine na drobno na mesečni ravni upadel in sicer za 1 odstotek, medtem ko so na letni ravni beležili povečanje za 22,1 odstotka. Eurostat je hkrati objavil tudi zadnje podatke o gibanju cen v industrijski proizvodnji in sicer so se v območju evra junija letos v primerjavi z lanskim majem zvišale za 1,1, v celotni EU pa za 1,3 odstotka.

V oči še najbolj bode podatek, da so se na letni ravni, torej v primerjavi z junijem 2021, cene v industrijski proizvodnji v območju evra zvišale za 35,8 odstotka, v celotni EU pa za 36,1 odstotka. Podoben podatek za Slovenijo pa pravi, da so se v mesecu junija letošnjega leta cene v industrijski proizvodnji na mesečni ravni zvišale za 1,2 odstotka, na letni ravni pa za 25,4 odstotka.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.