Naslovnica Magazin V sklopu sistema eDediščina bodo zagnali še aplikacijo eArheologija

V sklopu sistema eDediščina bodo zagnali še aplikacijo eArheologija

Avtor: Spletno Uredništvo
Ministrstvo za kulturo v okviru projekta ‘Celovita informacijska podpora procesom varstva kulturne dediščine’ in v sklopu novega informacijskega sistema ‘eDediščina’ razvija tudi spletno aplikacijo ‘eArheologija.’
V sklopu sistema eDediščina bodo zagnali še aplikacijo eArheologija

Vstopno spletno mesto v nov informacijski sistem s štirimi barvnimi ikonami (foto: MK/gov.si)

Projekt ‘Celovita informacijska podpora procesom varstva kulturne dediščine’ in nov informacijski sistem eDediščina, ki ju vodi Ministrstvo za kulturo, predvideva tudi zagon nove spletne aplikacije, imenovane ‘eArheologija’. Aplikacijo so že pred tedni predstavili izvajalcem arheoloških raziskav in arheologom-konservatorjem Zavoda za varstvo kulturne dediščine, sicer pa naj bi se predvidoma pričela uporabljati jeseni.

»Aplikacija eArheologija vzpostavlja informacijsko okolje za učinkovito spremljanje izvajanja arheoloških raziskav na območju Slovenije, vključno s prostorskim prikazom izsledkov opravljenih raziskav. Objava ažurnih rezultatov terenskega dela neke raziskave je za varstvo arheološke dediščine v prostoru ključnega pomena in je v javnem interesu varstva dediščine,« so novosti pojasnili z Ministrstva za kulturo.

Sicer ta projekt digitalizacije sofinancirata Evropska unija iz ‘Evropskega sklada za regionalni razvoj’ in pa tudi Republika Slovenija. Z Ministrstva za kulturo so dodali še, da bodo k uporabi nove aplikacije ‘eArheologija’ skladno s ‘Pravilnikom o arheoloških raziskavah’ zavezani vsi usposobljeni izvajalci za specializirana dela varstva dediščine (konkretno gre v tem primeru za arheološke raziskave) ter vsi izvajalci državnih javnih služb.

Cilj celotnega projekta je povečanje uporabe e-storitev na področju kulturne dediščine ter izboljšanje preglednosti in učinkovitosti pri urejanju prostora, gradnji objektov, upravljanju nepremičnin…

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.