Naslovnica Svet & EU Ukrajina, Balkan in skupna strategija EU Global Gateway

Ukrajina, Balkan in skupna strategija EU Global Gateway

Avtor: Spletno Uredništvo
Na zadnjem rednem zasedanju Sveta Evropske unije za zunanje zadeve je bilo govora predvsem o dveh temah – o ruski agresiji na Ukrajino in njenih raznovrstnih zunanjepolitičnih posledicah ter o novi skupni strategiji držav članic EU ‘Global Gateway’.
Ukrajina, Balkan in skupna strategija EU Global Gateway

Zunanji ministri Slovenije, Hrvaške, Malte in Portugalske med pogovorom (foto: MZZ/Svet EU)

Zunanji ministri držav članic EU so na rednem zasedanju Sveta Evropske unije za zunanje zadeve, ki ga je vodil visoki predstavnik Unije za zunanje zadeve in varnostno politiko Josep Borrell, največ časa namenili dogajanju v Ukrajini in številnim različnim posledicam, ki jih je povzročila ruska vojaška akcija. Še pred pričetkom zasedanja so udeleženci neformalno izmenjali mnenja z glavnim tožilcem Mednarodnega kazenskega sodišča.

Borrell je prisotnim zunanjim ministrom poročal o obisku v Kijevu, ki ga je opravil skupaj s predsednico Komisije EU Ursulo von der Leyen. »Zaradi grozodejstev v Buči in v nekaterih drugih krajih, je pozval k dodatni podpori Ukrajini in državam, ki nosijo največje breme pri sprejemu beguncev. Ministri so razpravljali tudi o stabilnosti širše regije in o vprašanju prehranske varnosti v drugih delih sveta.

Na pobudo ministrov iz držav neformalne skupine Central 5 – ki jo poleg Slovenije sestavljajo še Avstrija, Češka, Madžarska in Slovaška – bo na dnevni red majskega zasedanja Sveta EU uvrščena poglobljena strateška razprava o Zahodnem Balkanu, predvsem z vidika posledic, ki jih ima ruska agresija na Ukrajino na širšo regijo,« so pojasnili z Ministrstva za zunanje zadeve RS (MZZ). Na Balkanu lahko namreč zaradi dobrih odnosov med Srbi in Rusi napetosti hitro narastejo.

Poleg tega so se člani Sveta EU za zunanje zadeve pogovarjali z zunanjima ministricama Norveške in Islandije o usklajevanju odzivov na rusko agresijo, slovenska stran pa je pozdravila sprejem petega svežnja omejevalnih ukrepov EU proti Ruski federaciji. Nato so se ministri posvetili še skupni strategiji EU Global Gateway, ki je ključno orodje za širjenje geopolitičnega, ekonomskega in pravnega vpliva EU po svetu.

»V središču strategije so bolj zelene in trajnostne infrastrukturne investicije, pametne in varne digitalne in energetske povezave ter krepitev zdravstvenih, izobraževalnih in raziskovalnih sistemov. Ministri so izmenjali tudi mnenja o geografskih in tematskih prioritetnih investicijah, upravljanju celotnega projekta, medsebojnem sodelovanju ter vprašanju usklajevanja s podobno mislečimi državami,« so še dodali na MZZ.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.