Naslovnica Slovenija Občini Bled in Gorje prvi na svetu s certifikatom za nič odpadkov

Občini Bled in Gorje prvi na svetu s certifikatom za nič odpadkov

Avtor: Spletno Uredništvo
Slovenski občini Bled in Gorje sta postali prvi prejemnici certifikata ‘Zero Waste Certified City’ na vsem svetu, potem ko je organizacija Mission Zero Academy (MiZA) za obe občini revidirala uspešnost izvajanja ‘zero waste’ (nič odpadkov) ukrepov in potrdila skladnost s pogoji, ki jih zahteva certifikat.
Občini Bled in Gorje prvi na svetu s certifikatom za nič odpadkov

Nedvomno izjemno prestižno priznanje za sosednji občini Bled in Gorje (foto: Vid Rotar/Mediaspeed/EBM)

Certifikat ‘Zero Waste Certified’, ki ga je razvila ‘Mission Zero Academy’ (MiZA) pod okriljem mreže ‘Zero Waste Europe’, je namenjen pospeševanju prehoda mest na stanje ‘Zero waste’ in k izvajanju krožnega gospodarstva na lokalni ravni. Slovenski občini Bled in Gorje (pri Bledu) sta pravkar postali prvi prejemnici tega certifikata na svetu, potem ko je revizija pokazala znatnost napredka občin pri izvajanju zahtevanih okoljevarstvenih aktivnosti.

Pridobivanje certfikata je sestavljeno iz petih korakov: izraz interesa, zaveza – faza kandidatov, implementacija, certificiranje in letne izboljšave. Pri tem je zagotovljena stalna podpora strokovnjakov s področja ravnanja z odpadki in viri, vse pa se vrsti okrog sistema točkovanja, ki vključuje obvezne in dodatne kriterije. Občini sta kljub močni obremenjenosti  s turizmom skupaj z Ekologi brez meja (Zero Waste Slovenija) dosegli vidne rezultate.

»Certifikat z dvema zvezdicama pomeni, da občini že sedaj ravnata z viri mnogo bolje od zahtev zakonodaje, saj imata širok nabor ukrepov za preprečevanje nastajanja odpadkov, ponovno uporabo in boljše ločevanje, hkrati pa raznolike lokalne akterje aktivno spodbujata k sprejemanju lastnih zero waste ukrepov,« so pojasnili Ekologi brez meja. Najbolj opazen napredek je bilo  povečanje stopnja ločenega zbiranja odpadkov za 7-11 % na 71 % oziroma 75 %.

Obe občini sta pokazali sodobno vizijo pri ravnanju z viri, njuna dolgoročna strategija pa napoveduje dodatne izboljšave, ki naj bi jima ob naslednji reviziji prinesle še več zvezdic. Občini bosta namreč nadgrajevali svoje okoljevarstvene ukrepe, vsaka 3 leta pa bosta vnovič podvrženi reviziji za potrditev certifikata in bosta tako imeli možnost priti do najvišje ocene 5 zvezdic.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.