Naslovnica Gospodarstvo Na voljo je 8 milijonov sredstev, vlog pa je za 22 milijonov

Na voljo je 8 milijonov sredstev, vlog pa je za 22 milijonov

Avtor: Spletno Uredništvo

 Z Agencije Republike Slovenije za kmetijske trge in razvoj podeželja so sporočili, da se je iztekel rok za oddajo vlog za razpis glede naložb v novo mehanizacijo za sečnjo in spravilo lesa. Na voljo je bilo 8 milijonov evrov, prošenj pa se je nabralo za kar 22 milijonov evrov.

Na voljo je 8 milijonov sredstev vlog pa je za 22 milijonovOdločbe bodo predvidoma izdane do konca letošnjega leta (foto: flikcr.com/commons.wikimedia.org)

 

Agencija RS za kmetijske trge in razvoj podeželja je objavila informacijo, da se je pravkar končalo zbiranje vlog na javni razpis za naložbe v nakup novih pripomočkov za sečnjo in spravilo lesa. »Javni razpis za operacijo “naložbe v nakup nove mehanizacije in opreme za sečnjo in spravilo lesa” iz PRP 2014-2020 za leto 2020 je bil objavljen 24. 7. 2020, vloge pa so lahko vlagatelji oddali do vključno 17. 9. 2020,« so sporočili z Agencije.

Prek tega javnega razpisa so želeli pospešiti uvajanje učinkovitejših in obenem ekološko primernih tehnologij za posek, prevoz, sušenje ter hranjenje lesa. Vzporedno s tem pa bi radi profesionalizirali delo v gozdovih, zmanjšali števila delovnih nesreč pri delu v gozdovih, ustvarili nova delovna mesta in prek skupka vseh teh izboljšav prišli do precej bolj učinkovitega gospodarjenja s slovenskimi gozdovi.

Najbolj zanimiv del sporočila pa se na naša na višino sredstev. Za ta razpis je bilo namreč na voljo za 8 milijonov evrov nepovratnih sredstev. Skupno pa je bilo na razpis oddanih 647 vlog, v katerih so vlagatelji zaprosili kar za 22 milijonov evrov. Ker je bilo torej povpraševanje skoraj dvakrat večje od ponudbe, bo morala Agencija najbrž zavrniti približno dve tretjini prošenj, pa čeprav izpolnjujejo vse zahtevane pogoje.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.