Naslovnica Slovenija Tudi v Sloveniji bi nas moralo skrbeti zaradi snovi v embalaži za hrano

Tudi v Sloveniji bi nas moralo skrbeti zaradi snovi v embalaži za hrano

Avtor: Spletno Uredništvo

Z društva Ekologi brez meja so tokrat opozorili na rezultate raziskave, kjer so preverjali morebitno prisotnost plastike v človeškem telesu. Mednarodna organizacija Zero Waste Europe je po testiranjih ugotovila, da nekatere škodljive kemikalije, ki so sestavni del embalaže za hrano, prehajajo tudi v človeška telesa.

 Tudi v Sloveniji bi nas moralo skrbeti zaradi snovi v embalaži za hrano

Na problematiko pretirane uporabe plastike so letos poleti opozorili z akcijami po svej Evropi (foto: FB ZWE)

 

Z društva Ekologi brez meja (EBM) so posredovali rezultate raziskave mednarodne mreže Zero Waste Europe (ZWE), kjer so preverjali morebitno prisotnost plastike v človeškem telesu. V tej raziskavi so analizirali 52 vzorcev urina posameznikov iz Slovenije, Španije, Belgije, Bolgarije, Latvije in Portugalske. Vzorce so analizirali na norveškem Inštitutu za javno zdravje in na Univerzi v Barceloni, iskali pa so škodljive kemikalije, ki se nahajajo v plastični embalaži za enkratno uporabo.

»Med njimi so tudi ftalati in fenoli, ki so povezani z rakavimi obolenji in srčno-žilnimi boleznimi ter vplivajo na reproduktivni in imunski sistem. Izmed 28 analiziranih kemikalij so jih v vzorcih v povprečju našli 20,5, od tega najmanj 18 in največ 23 v posameznem vzorcu. Raziskovalci poudarjajo, da nas morajo rezultati skrbeti predvsem zaradi generalne izpostavljenosti celotne populacije, saj varnih mejnih vrednosti ni,« so sporočili z EBM.

Tudi v Sloveniji so sicer vzorci vsebovali 14 od 17 testiranih ftalatov in vsaj 5 od 11 testiranih fenolov. Zaradi rezultatov testiranj EBM in ZWE ugotavljata, da je zakonodaja EU na področju materialov za stik z živili povsem zastarela, zato več ne zadostuje za resnično zaščito zdravja Evropejcev. Tega se zaveda celo Evropska komisija, saj je v začetku leta sama predlagala revizijo aktualnih predpisov.

»Dokler ta zakonodaja ne bo zaostrena, pa se potrošniki lahko pred nevarnimi kemikalijami zaščitijo z izborom naravne kozmetike in čistil, uživanjem sveže in čim manj embalirane hrane ter izogibanjem izdelkov iz PVC (označeni s številko 3) in polikarbonata (PC),« pa svetujejo Ekologi brez meja.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.