Naslovnica Svet & EU EU nestrpno čaka na neodvisne znanstvene teste potencialnih cepiv

EU nestrpno čaka na neodvisne znanstvene teste potencialnih cepiv

Avtor: Spletno Uredništvo

Novica dneva je nedvomno ta, da se je v Združenem kraljestvu danes začelo cepljenje proti Covidu 19. Tudi z Evropske komisije prihaja vrsta pozitivnih novosti, ki se tičejo boja proti pandemiji koronavirusa. Glede cepiva oz. glede pričetka cepljanja v EU pa bo potrebno počakati še kakšen teden. 

 V EU bodo najbrž še pred koncem leta dovolili uporabo katerega od novih cepiv (foto: pixnio.com)

 

Evropska komisija je že včeraj pozdravila dejstvo, da so vse države članice EU soglasno sprejele nove predpise, s katerimi bi radi zagotovili boljši ter hkrati cenejši dostop do vseh pripomočkov, potrebnih za preprečevanje, odkrivanje in zdravljenje koronavirusa. Gre za niz ukrepov, ki bodo državam članicam EU omogočili, da bolnišnice, zdravstvene delavce in posameznike oprostijo davka na dodano vrednost (DDV) pri nakupu cepiv proti koronavirusu in kompletov za testiranje.

Skupno raziskovalno središče Evropske komisije pa je potrdilo dva nova referenčna materiala, ki ju je razvilo kot orodji za zagotavljanje kakovosti testov na protitelesa proti COVID-19. »Referenčni materiali laboratorijem omogočajo, da preverijo, ali testi na protitelesa, ki se uporabljajo, delujejo pravilno. So tudi prvi korak pri zagotavljanju primerljivosti rezultatov, pridobljenih z različnimi preskusi. Prav tako lahko podpirajo raziskave o odpornosti proti virusu in pomagajo spremljati učinkovitost poskusnih cepiv,« so pojasnili s Komisije.

Poleg tega pa so s z Evropske komisije sporočili še novico, da je Evropska agencija za zdravila EMA že prejela več vlog za pridobitev dovoljenja za promet s cepivi proti Covid19 v EU. Agencija bo v naslednjih nekaj tednih izvedla neodvisne znanstvene ocene kakovosti, varnosti in učinkovitosti vsakega od morebitnih cepiv, šele nato bodo cepiva dostopna za širšo uporabo.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.