Naslovnica Svet & EU Tudi iz karantene bi lahko predsednik sodeloval na izrednem zasedanju

Tudi iz karantene bi lahko predsednik sodeloval na izrednem zasedanju

Avtor: Spletno Uredništvo

Potem, ko so v zadnjem hipu odpovedali za ta teden predvideno izredno zasedanje Evropskega sveta, so ga sedaj premestili na 1. in 2. oktober. Čeprav gre za izjemno pomembno zasedanje glede zunanje politike, ki bi ga v vsakem primeru opravili prek spleta, pa je bilo preloženo, ker je moral predsednik Evropskega sveta Charles Michel v karanteno.

 Tudi iz karantene bi lahko predsednik sodeloval na izrednem zasedanjuCharles Michel ob nedavnem video-vrhu s kitajskim predsednikom Xi Jinpingom (foto: FB Charles Michel) 

 

Dvodnevno izredno zasedanje Evropskega sveta, ki je bilo prvotno načrtovano za 24. in 25. september, je bilo ta teden v zadnjem trenutku preloženo. Po uradnem sporočilu za javnost sodeč naj bi se to zgodilo izključno zato, ker je moral predsednik Evropskega sveta Charles Michel v karanteno (potem ko naj bi za koronavirusom Covid 19 zbolel nekdo od njegovih ožjih sodelavcev, česar pa v sporočilu niso omenili).

Pri tem ni povsem jasno, zakaj so morali video srečanje sploh preložiti. Predsednik Evropskega sveta Charles ima najbrž tudi na lokaciji karantene spletni dostop, poleg tega njegova prisotnost na vrhu ni ključna in posvet o aktualnih izzivih zunanje politike predstavniki držav članic Evropske unije lahko izpeljejo tudi brez njega, predvsem pa se glede določenih vprašanj precej mudi.

Na dnevnem redu sestanka so namreč odnosi s Turčijo in turški poskusi kraje zemeljskega plina z morskega dna v vzhodnem Sredozemlju, z Rusijo povezane razmere po volitvah v Belorusiji in skrivnostni zastrupitvi Alekseja Navalnega ter gospodarsko-politični odnosi s Kitajsko po video-srečanju s kitajskim predsednikom Xi Jinpingom 14. septembra. Poleg tega bo govora še o ekonomiji EU.

Glede gospodarskih zadev znotraj EU bo govora predvsem o čimprejšnji ponovni vzpostavitvi popolnoma delujočega enotnega trga, o povečanju konkurenčnosti industrije EU na svetovni ravni, o krepitvi neodvisnosti evropskega gospodarstva ter o pospešitvi digitalnega prehoda. Morda pa dejansko vzrok za preložitev izrednega zasedanja ni bila karantena predsednika, ampak so politiki samo želeli pridobiti dodaten teden dni, da bi se bolje pripravili za reševanje vseh teh izzivov.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.