Naslovnica Svet & EU Tudi Hrvaška bi utegnila zelo kmalu pristati med rdečimi državami

Tudi Hrvaška bi utegnila zelo kmalu pristati med rdečimi državami

Avtor: Spletno Uredništvo

Od danes je na uradnem slovenskem seznamu epidemiološko varnih držav (zeleni seznam) nekaj novosti, medtem ko seznam držav z zelo slabo epidemiološko sliko (rdeči seznam) ostaja nespremenjen. Stanje na Hrvaškem se slabša, zato se utegne zelo kmalu znajti med ‘rdečimi’.

Tudi Hrvaška bi utegnila zelo kmalu pristati med rdečimi državamiNa rdečem seznamu so med drugimi ZDA, Rusija, Združeno kraljestvo in Brazilija, ni pa več Kitajske (foto: Gerd Altmann/pixabay.com)

 

Ministrstvo za zdravje Republike Slovenije je objavilo nove ažurirane sezname držav, glede na epidemiološko stanje v vsaki od njih. Na ‘zelenem seznamu’ epidemiološko varnih držav in administrativnih enot držav sta od danes ponovno Francija in večji del Češke. Za vse osebe, ki prebivajo na zelenem seznamu in v Slovenijo tudi pripotujejo iz teh držav, lahko  mejo prečkajo brez omejitev ter brez karantene.

Na tem seznamu sicer ni najbolj vzhodne češke regije Moravsko-šlezijske, ki ostaja na ‘rumenem seznamu’. Z območij na tem seznamu lahko brez karantene pod določenimi pogoji vstopijo v Slovenijo državljani Slovenije in tujci s stalnim ali začasnim prebivališčem v Sloveniji, vse ostale ob vstopu čaka obvezna 14-dnevna karantena. Sicer je na zelenem seznamu  22 držav, na rdečem pa jih je trenutno 36 (vse ostale pa so najbrž na rumenem seznamu).

Na rdečem spisku držav s slabo epidemiološko sliko so še naprej tudi Srbija, Bosna in Hercegovina ter Kosovo, v zelo kratkem času pa bi se jim utegnila pridružiti tudi Hrvaška, saj število okužb tam še naprej narašča. Slovenska zdravstvena stroka je zaradi opaznega poslabšanja stanja glede Hrvaške že predlagala nove omejitve, a ji politika doslej še ni prisluhnila. Sicer je moč slišati opozorila k previdnosti ob poti na Hrvaško, a bi bilo najbrž najbolje, če sploh ne bi potovali tja

Zanimivo je še dejstvo, da na portalu NIJZ ni moč najti rdečega seznama, ampak ga je potrebno poiskati na uradnem spletnem mestu slovenske Policije. Prav nikjer pa ni moč najti ažuriranega rumenega seznama.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.