Naslovnica Svet & EU Tri nove resolucije Parlamenta EU o kršenju človekovih pravic

Tri nove resolucije Parlamenta EU o kršenju človekovih pravic

Avtor: Spletno Uredništvo
Parlament EU je med zadnjim plenarnim zasedanjem sprejel tri resolucije glede kršenja človekovih pravic. Poslanci so zahtevali, da morajo ruske oblasti morajo končati svojo represivno notranjo politiko, da mora severnokorejski režim prenehati s svojo desetletja dolgo brutalno politiko kršenja številnih različnih človekovih pravic ter da morajo tudi gvatemalske oblasti zagotoviti spoštovanje človekovih pravic in delovanje pravne države.
Tri nove resolucije Parlamenta EU o kršenju človekovih pravic

Kim Jong Un predstavlja že tretjo generacijo severnokorejskih brutalnih diktatorjev (foto: pixabay.com)

Parlament EU se je najprej posvetil kršenju človekovih pravic v Rusiji in obsodil notranjo represijo ruskega režima, ki se je še poslabšala po invaziji na Ukrajino. Poslanci so zahtevali, da morajo ruske oblasti prenehati nadlegovati, ustrahovati in napadati protivojne protestnike, neodvisne organizacije civilne družbe ter zagovornike spoštovanja človekovih pravic. Napad ruske vlade na demokracijo in nespoštovanje pravic drugih narodov naj bi utrlo rusko pot proti despotizmu, mednarodni agresiji in vojnim zločinom.

Poudarili so še, da je nedemokratična Rusija stalna grožnja evropski varnosti in stabilnosti. “Poleg tega parlament ostro obsoja zapor ruskega opozicijskega politika, protikorupcijskega aktivista in dobitnika nagrade Saharov za leto 2021 Alekseja Navalnega ter ponovno poziva k njegovi takojšnji in brezpogojni izpustitvi. Na stotine drugih ruskih državljanov, ki so bili neutemeljeno pridržani, ker so imeli pogum demonstrirati v prid demokraciji in miru, je treba prav tako izpustiti,” pravi resolucija Evropskega parlamenta.

Poslanci so nato spregovorili o Severni Koreji in obsodili desetletja dolgo državno represijo, ki so jo skozi desetletja in jo še danes sistematično izvajajo vrhovni voditelji države iz družine Kim, oziroma njim podrejene oblasti. Kim Jong-una so pozvali, naj preneha izvajati grozljive politike, ki vključujejo iztrebljanje, umore, zasužnjevanje, mučenje, prisilne splave, prisilno selitev prebivalstva ter preganjanje na politični, verski in spolni podlagi. Ker Severni Koreji preti lakota, pa so morali oblasti pozvati tudi k temu, naj zagotovijo dostop do hrane in humanitarne pomoči vsem državljanom.

Parlamentarci so se glede Gvatemale posvetili predvsem spornim sodnim postopkom, ki so jih sprožili vrhovno sodišče države in generalni tožilec. Postopki so namreč uperjeni so proti neodvisnim sodnikom, odvetnikom in tožilcem, kateri preiskujejo kriminalne združbe, povezane z visokimi državnimi uradniki in podjetji. Oblasti so zato pozivali, naj zagotovijo delovanje pravne države, spoštovanje neodvisnosti pravnih struktur ter naj se takoj izvedejo nepristranske preiskave groženj, nadlegovanja in stigmatizacijskih kampanj proti uradnikom pravosodja in akterjem civilne družbe.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.