Naslovnica Slovenija Ljubljana gosti srečanje mednarodnega internetnega registra RIPE NCC

Ljubljana gosti srečanje mednarodnega internetnega registra RIPE NCC

Avtor: Spletno Uredništvo
Ljubljana bo te dni gostila regionalno srečanje mednarodnega internetnega registra RIPE NCC za območje Jugovzhodne Evrope. Obširen dogodek bo v ponedeljek in torek (11. in 12. aprila) zbral omrežne inženirje, regulatorje, akademike in druge tehnične strokovnjake, govora pa bo o aktualnih izzivih ter tudi o zgodovini interneta na območju nekdanje Jugoslavije.
Ljubljana gosti srečanje mednarodnega internetnega registra RIPE NCC

Tako izgleda svetovna porazdelitev mednarodnih centrov za internetne registracije (foto: RIPE NNC/nro.net)

Organizacija RIPE NCC predstavlja regionalni internetni register za Evropo, Bližnji vzhod, večji del dele Srednje Azije in celotno Rusijo. Sedež ima v nizozemskem Amsterdamu, podružnico pa v Združenih arabskih Emiratih, natančneje v Dubaju. Organizacija skrbi za dodeljevanje in registracijo blokov internetnih številskih virov. RIPE NCC je neprofitna organizacija, ki deluje v podporo skupnosti RIPE (‘Réseaux IP Européens’) in širše internetni skupnosti.

V združenje so včlanjeni predvsem ponudniki internetnih storitev, telekomunikacijske organizacije in druga podjetja, ki upravljajo lastno omrežno infrastrukturo. RIPE NCC je v sodelovanju z Arnesom in skupnostjo SINOG organiziral regionalno srečanje Jugovzhodne Evrope, ki bo v ljubljanskem Hotelu Union potekalo v ponedeljek in v torek 11. in 12. aprila. Program dvodnevnega dogodka je zelo obširen, gostje pa prihajajo iz vseh koncev Evrope.

Prvi dan bo zaznamovala posebna okrogla miza o zgodovini razvoja interneta v balkanski regiji. Seja z naslovom ‘Internetna zgodovina nekdanje Jugoslavije’ bo posvečena delu internetnih pionirjev v nekdanji skupni federaciji in predstavlja prvo tovrstno druženje. Med drugim bo Avgust Jauk s slovenske Akademske in raziskovalne mreže Arnes spregovoril o tehničnih posebnostih postavitve prvega tedanjega internetnega strežnika.

Na delavnicah, okroglih mizah in simpozijih bo govora tudi o številnih tehničnih novostih in aktualnih izzivih.  Javni zavod Arnes, ki je soorganizator dogodka, sicer letu 2022 praznuje 30-letnico ustanovitve, v teh treh desetletjih pa je bil ključen pri digitalizaciji slovenske družbe. Predvsem je pomen Arnesa postal jasen predlani, ko je moralo celotno slovensko šolstvo čez noč preiti na pouk prek spleta, zavod pa je uspešno omogočil ta prehod.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.