Naslovnica Svet & EU Transparentnost proti pesticidom

Transparentnost proti pesticidom

Avtor: Spletno Uredništvo

Kar polovico vseh prehrambnih izdelkov, ki jih je v letu 2016 testirala Evropska agencija za varnost hrane, je vsebovala sledi pesticidov. V 3,8 % vzorcev je koncentracija pesticidov presegala dovoljene mejne vrednosti. Tudin zato se je v zadnjih letih močno povečala skrb poslancev Parlementa EU za zaščito zdravja in okolja.

bee 3415321 960 720Pesticide bi morali pred odobritvijo testirati dlja časa, saj se negativni stranski efekti lako pojavijo šele čez nekaj let (foto: pixabay.com)

 

V Evropski uniji je sicer uporaba pesticidov in škodljivih snovi v njih strogo nadzorovana, toda v zadnjih letih se pojavljajo številna vprašanja o postopkih za avtorizacijo uporabe takšnih snovi. Dvomi o primernosti teh postopkov so se povečali predvsem po kontroverzni odločitvi za podaljšanje dovoljenja uporabe glifosfata leta 2017.

Evropski parlament želi zagotoviti boljšo zaščito zdravja in življenjskega okolja ljudi v Evropi, zato je že predlagal več konkretnih ukrepov, s katerimi bi izboljšali postopke odobritve in ravnanja s pesticidi ter škodljivimi snovmi. Februarja lani je parlament za preučitev postopka odobritve pesticidov ustanovil poseben odbor PEST. Poslanci so pripravili poročilo o tem, kako ukrepati, da bo postopek izdaje dovoljenj za pesticide v EU odpornejši na lobiranje industrije.

16. januarja 2019 pa je parlament EU z glasovanjem na plenarnem zasedanju potrdil poročilo, ki prinaša več transparentnosti pri postopkih odobritve. Poslanci so zahtevali, da je treba javnosti omogočiti dostop do vseh študij, uporabljenih v avtorizaciji. Prosilci morajo vse regulativne študije, ki bodo opravljene, objaviti v javnem registru in predvideti obdobje obravnave – za pripombe stroke in javnosti.

Poleg tega bi morali obstoječe študije o rakotvornosti glifosatov ter določitev mejnih vrednosti ostankov za tla in površinske vode strokovnjaki ponovno preveriti. Uporaba pesticidov naj bi bila prepovedana v bližini šol, ustanov za varstvo otrok, igrišč, bolnišnic, porodnišnic in domov za oskrbo. Predvsem pa bi morali pesticidi in škodljive snovi, ki jih vsebujejo, pred odobritvijo prestati poglobljen postopek testiranj, ki upošteva tudi dolgoročne učinke izpostavljenosti tem snovem. 

“Decembra 2018 je parlament EU podprl posodobitev živilske zakonodaje, ki ureja področje varnosti prehrane v EU in upošteva učinke v celotni prehranjevalni verigi, vključno z zdravjem živali, zaščito rastlin in okolja ter pridelavo. Nova pravila izboljšujejo dostop javnosti do raziskav, ki jih Evropska agencija za varnost hrane (EFSA) uporablja pri ocenah tveganja živilskih izdelkov.

Vzpostavljen bo evropski register, v katerem bodo shranjene vse naročene raziskave, kar pomeni, da podjetja ne bodo mogla več prikrivati raziskav, ki jim niso po godu. Če bo obstajal sum v objektivnost in kakovost podatkov, ki jih podjetja vključujejo v postopke avtorizacije, bo EFSA lahko tudi zahtevala izdelavo dodatnih raziskav,” so zapisali na spletnem mestu evropskega parlamenta.

Pojanili so še, da so endokrini motilci v pesticidih prisotne snovi, ki rastline ščitijo pred škodljivci s tem, ko ovirajo njihovo rast in razmnoževanje. Vendar pa lahko vplivajo tudi na zdravje ljudi, znanstveniki jih namreč povezujejo z različnimi vrstami raka, diabetesom in neplodnostjo. Oktobra 2017 so tako poslanci Evropskega parlamenta blokirali predlog Evropske komisije, po katerem nekatere kemikalije v pesticidih ne bi več veljale za endokrine motilce.

Poslanci so predlog zavrnili, saj so bile te kemikalije dejansko razvite z namenom napadanja hormonskega sistema organizmov (npr. pri škodljivcih). Trenutno je v Evropi še vedno v uporabi preveč navadnih pesticidov, ki so kemični in nevarni ne samo za živali, ampak tudi za ljudi. Obstajajo pa tudi manj tvegani pesticidi, ki večinoma namesto umetnih strupov vsebujejo naravne bakterije in zajedavce.

Vendar pa jih je na trgu malo, saj je postopek izdaje dovoljen dolgotrajen in drag. Leta 2017 so zato poslanci sprejeli resolucijo, ki Evropsko komisijo poziva, naj tudi pospeši izdajo dovoljenj za zdravju manj nevarne pesticide.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.