Naslovnica Svet & EU Svetovni vladni vrh: trajnost, diplomacija in gospodarske priložnosti

Svetovni vladni vrh: trajnost, diplomacija in gospodarske priložnosti

Avtor: Spletno Uredništvo

Slovenska delegacija se je na povabilo vlade Združenih arabskih emiratov udeležila mednarodne konference ‘Svetovni vladni vrh’ (World Government Summit), katere rdeča nit so bila vprašanja boljšega vodenja in upravljanja ter trajnostni razvoj na vseh področjih družbenega življenja. Sodelovalo je več kot 4500 udeležencev z vsega sveta, vključno s številnimi voditelji in ključnimi predstavniki mednarodnih organizacij.

simoNaslednji EXPO naj bi si v Dubaju ogledalo več kot 25 milijonov obiskovalcev (foto: mzz.gov.si)

 

Na mednarodni konferenci ‘Svetovni vladni vrh’, ki je potekela v Združenih arabskih emiratih, so izmenjevali izkušnje in naslavljali izzive prihodnjega razvoja sveta. Posvetili so se vprašanjem četrte industrijske revolucije, prihodnosti globalne trgovine, postkonfliktnega vladanja, digitalizaciji, izobraževanju, umetni inteligenci, razvoju tehnologije, sreči in dobremu počutju ter toleranci in medsebojnem spoštovanju.

Slovenska Državna sekretarka Simona Leskovar je v sklopu vrha v ZAE opravila tudi politične konzultacije z dr. Anwarjem Gargashem, državnim ministrom za zunanje zadeve v kabinetu predsednika Vlade Združenih arabskih emiratov in Ahmedom Sarijem Al Mazroueijem, podsekretarjem Ministrstva za zunanje zadeve in mednarodno sodelovanje ZAE.

“V pogovorih so bili potrjeni dobri dvostranski odnosi med državama ter možnosti za njihovo krepitev na vseh področij skupnega interesa, od ekonomije in turizma, do izobraževanja in znanosti. Državna sekretarka Leskovar je izpostavila pomen odprtja rezidenčnega veleposlaništva Republike Slovenije v Abu Dabiju za nadgradnjo gospodarskega sodelovanja, tudi v luči prihajajoče svetovne razstave, ki bo leta 2020 organizirana v ZAE,” so sporočili z Ministrstva za zunanje zadeve (MZZ).

Izmenjali naj bi tudi poglede na aktualna politična vprašanja mednarodne skupnosti ter potrdili interes za skupno sodelovanje preko Mednarodne organizacije za deminiranje in človekovo varnost (ITF) v Jemnu. Državna sekretarka je opravila tudi nekaj dvostranskih srečan – s profesorjem Jeffreyem Sachsom z Univerze Columbia, nekdanjim generalnim sekretarjem OZN Ban Ki-moonom in posebnim odposlancem za podnebni vrh OZN 2019, veleposlanikom Luisom Alfonsom de Albo.

V sklopu obiska v ZAE si je slovenska delegacija ogledala prizorišče EXPO2020, tematsko izhodišče katerega je ‘povezovanje idej za prihodnost’. Slovenija se bo na svetovni razstavi, ki bo v Dubaju potekala med 20. oktobrom 2020 in 10. aprilom 2021, predstavila v samostojnem paviljonu. Tematska rdeča nit slovenskega paviljona bo trajnost, oziroma trajnostni razvoj. 

Predstavitev na svetovni razstavi bo zagotovila lepe priložnosti za vstop slovenskega gospodarstva in njegovega tehnološkega sektorja na trg, ki ima velike investicijske zmogljivosti. 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.