Naslovnica Slovenija Marca bo Ljubljana prestolnica evropske gastronomije

Marca bo Ljubljana prestolnica evropske gastronomije

Avtor: Spletno Uredništvo

European Food Summit (Evropski simpozij hrane) bo marca letos v Ljubljani na enem mestu spet združil priznana imena s področja kulinarike, umetnosti in medijskega sveta. V partnerstvu s Slovensko turistično organizacijo (STO) in Turizmom Ljubljana se bodo v štirih dneh zvrstili številni dogodki, med njimi strokovni simpozij pod vodstvom Ane Roš in Andree Petrinija, kulinarični sprehod z ljubljanskimi kuharskimi mojstri po kulturnih hramih in znamenitostih, predpremiera najbolj kulinarične tržnice, doživljajska večerja v čarobnem ambientu, smučarska tekma na Krvavcu in še veliko več.

Ana RosZbranost in intezivnost – vrhunska chefinja Ana Roš med svojim ustvarjanjem (foto: Nino Verdenik)

 

Kmalu se v slovenski prestolnici obeta vrhunska gastronomsko-turistična pripreditev. Ni skrivnost, da je Slovenija v gastronomiji v zadnjih letih naredila velike korake in tako postala prepoznavna v svetu vrhunskih kulinaričnih ter tudi vinskih doživetij. Širše gledano pa je gastronomija ena izmed ključnih turističnih produktov sodobne turistične strategije, ki pomembno pripomore k uresničevanju cilja – ustvarjanje višje dodane vrednosti.

V Sloveniji, na križišču evropskih geografskih poti in kultur, bo tako med 16. in 19. marcem 2019 na mednarodnem simpoziju ‘European Food Summit’ (zadnja leta je potekal pod imenom Gourmet Cup Ljubljana), na sporedu izjemen program s posebnimi kulinaričnimi zgodbami.  »Veseli me, da v Slovenijo prihajajo zvezdniška imena svetovne gastronomije, saj to pomeni, da je že prepoznana kot resen igralec na tem prizorišču.

European Food Summit ob uglednih mednarodnih gastronomskih strokovnjakih in kuharskih mojstrih gosti tudi vrhunske slovenske šefe z Ano Roš načelu ter pomembno pripomore k uveljavljanju naše dežele kot destinacije za petzvezdična kulinarična doživetja. Zato STO skupaj s Turizmom Ljubljana in drugimi ključnimi partnerji s ponosom pristopa k projektu, katerega osrednji cilj je postati najpomembnejši evropski dogodek na področju gastronomije in hkrati uresničevati trajnostno zavezo slovenskega turizma.

Uspehi, kot so uvrstitve naših kuharskih mojstrov in restavracij na različne lestvice, v združenja in najbolj referenčne medije, prihod vodnika Gault&Millau, pridobitev naslova evropska gastronomska regija 2021 in ne nazadnje dogodki, kakršen je European Food Summit, pripomorejo k razvoju in promociji Slovenije kot dežele edinstvenih doživetij, ki ima kaj ponuditi tudi zahtevnemu gostu.

Gastronomija je bistven in komplementaren del vsake turistične ponudbe, za katero se moramo truditi, da bo še bolj avtentična, posebna, butična. In prav gastronomija ponuja veliko možnosti in izzivov za inovativne, individualizirane produkte, ki nas bodo razlikovali od drugih destinacij,« je ob tej priložnosti poudarila mag. Maja Pak, direktorica Slovenske turistične organizacije.

Dogodek European Food Summit bo v soboto, 16. marca, v sodelovanju s partnerji STO, Turizmom Ljubljana in blagovno znamko Gourmet Ljubljana, odprla predpremiera ‘Odprte kuhne’, najbrž najbolj priljubljene kulinarične tržnice na sončni strani Alp. Odprta kuhna bo slab teden pred začetkom rednega delovanja na Pogačarjevem trgu ob tej priložnosti potekala v čudovitem preddverju ljubljanskih Križank in na Trgu francoske revolucije.

Tam bodo obiskovalcem ponudili izbrane jedi s poudarkom na ponudbi slovenskih gostiln in restavracij ter imenitna slovenska vina, džine in kraft piva. Ljubitelji vrhunskih okusov se bodo lahko na kulinaričnem sprehodu Gourmet Ljubljana Crawl prepustili navdihujočim jedem ljubljanskih chefov, med katerimi bodo Igor Jagodic (Restavracija Strelec), Janez Bratovž (JB Restavracija), Jakob Pintar (TaBar), Jorg Zupan (Atelje), Mojmir Šiftar (Evergreen) in Peter Kovač (Maxim).

‘Šefi’ bodo svoje kreativne mojstrovine dočarali v kulturnih hramih in znamenitostih Ljubljane ter jih tako spremenili v prave priložnostne, pop-up kulinarične postojanke. V nedeljo, 17. marca, pa bo osrednje prizorišče dogajanja na Krvavcu, kjer bodo goste smučišča na dogodku Gourmet na snegu razvajali vrhunski slovenski in tuji kuharski mojstri. Odličnim jedem bodo družbo delale izbrane penine in vina vrhunskih vinarjev, poleg tega bo poskrbljeno tudi za zabavo.

Posebno doživetje pa bo zagotovo kulinarično ‘zajlanje’ visoko v objemu Kamniško-Savinskih Alp. Gre za ‘I FEEL SLOVENIA Večerjo na zajli’, ki se je uvaeljavila v zadnjih letih in se poteguje za naslov petzvezdičnega doživetja. Priznani kuharski mojstri bodo pod taktirko znane družine Jezeršek in gostilne Krištof goste kar v gondolah razvajali s svojimi kulinaričnimi mojstrovinami.

Vrhunec najpomembnejšega gastronomskega dogodka v državi European Food Summita bo v ponedeljek, 18. marca, ko sta na sporedu strokovni simpozij in experience dinner (doživljajska večerja). Glavna tema letošnjega simpozija ‘Hrana – most do trajnostne identitete evropskih kultur in narodov’, bo potekala v sodelovanju z Ano Roš in kuratorjem simpozija, Andreo Petrinijem. Slednji spada med najvplivnejše osebe v svetovni gastronomiji.

»Poti in potovanja se vedno začnejo in končajo za mizo, ljudje se namreč radi vračajo v dežele, kjer so dobro jedli. In prav tako jemo tudi pri nas – dobro in zeleno, zato je skrajni čas, da naše kulinarično bogastvo predstavimo svetu. Simpozij, večročna večerja in drugi kulinarični dogodki, ki se bodo zvrstili na European Food Summitu, so zagotovo najboljše orodje za mreženje in izmenjavo mnenj.

Slovenija, dežela v osrčju Evrope, ima tako izjemno priložnost, da na enem mestu poveže in združi evropsko različnost,« pojasnjuje Ana Roš, ki bo tudi letos ključni člen dogodka. Sicer bodo na simpoziju prvič v Sloveniji na enem mestu povezali velike ume s področja kulinarike, umetnosti in medijskega sveta. V kratkih, nekajminutnih inspiracijskih govorih bo svoje zgodbe s prisotnimi delilo kar 12 mednarodnih gostov. 

Zvrstili se bodo Afton Halloran (Nordic Food Policy Lab) in Roberto Flore (DTU Skylab, Danska), chef Andoni Luis Aduriz  (Mugaritz, dve Michelinovi zvezdici, 9. mesto na lestvici The World‘s 50 Best Restaurants, Španija), chef Andreas Caminada (Schloss Schauenstein, tri Michelinove zvezdice, 47. na lestvici The World‘s 50 Best Restaurants, Švica) in chef Christopher Pelé (Le Clarence, dve Michelinovi zvezdici, Francija). 

Poleg njih bodo spregovoritli tudi Georges Desrues (novinar, pisatelj in urednik), Ivan Brincat (pisatelj in avtor, Food and Wine Gazette, Belgija), Joe Warwick (kritik, avtor knjižne uspešnice Where Chefs Eat, soustanovitelj The World Restaurant Awards, Anglija),  chef Jordan Khan (Destroyer in Vespertine, Best New Chef 2017, ZDA) in chefinja Leonor Espinosa (Leo Restaurant, Best Female Chef Latinske Amerike leta 2017 in Latin America’s 50 Best Restaurants, Kolumbija). 

Seznam bodo dopolnili chef Esben Holmboe Bang (Maaemo, tri Michelinove zvezdice, 35. mesto na lestvici The World‘s 50 Best Restaurants, Norveška) in chef Ricardo Camanini (Lido 84, Chef leta 2017 po izboru Identità Golose, Italija) ter drugi navdihujoči govorci, ki so že zaznamovali slovenski enogastronomski prostor, a za zdaj njihova imena še ostajajo presenečenje.

Vrhunec večera bo tudi letos predstavljala razprodana doživljajska večerja, ki bo poleg najboljše slovenske kuharske mojstrice Ane Roš (Hiša Franko) gostila še italijanskega kulinaričnega virtuoza Riccarda Camaninija ter Luko Koširja (Gostišče Grič), enega najustvarjalnejših slovenskih kuharjev in ambasadorja Evropske gastronomske regije 2021. V čarobnem ambientu Ljubljanskega gradu bo devethodni meni tudi tokrat pospremljen z vrhunsko vinsko spremljavo izbranih slovenskih vinarjev.

Zaključni dogodek bo v torek, 19. marca, na Krvavcu. Dan se bo začel z gurmanskim zajtrkom Argeta Exclusive in vrhunskim kuharskim mojstrom Luko Koširjem. Medtem ko se bodo v napeti smučarski tekmi pomerili smučarji, deskarji, vinarji in ljubitelji kulinarike ter se potegovali za zmagovalne stopničke pokala Audi Gourmet, bo na krvavški plaži potekal Gourmet na snegu.

Tudi tam bodo prisotne razvajali tako domači kot tudi kuharski mojstri in odlična vina, obljubljajo organizatorji European Food Summita. 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.