Naslovnica Slovenija Svetlobna gverila bo septembra napadla Izolo

Svetlobna gverila bo septembra napadla Izolo

Avtor: Spletno Uredništvo

Septembra v slovensko Istro prvič prihaja festival Svetlobna gverila. Od 7. do 29. septembra bo Izolo osvetlila serija svetlobnih postavitev slovenskih in tujih umetnikov, s pomočjo katerih se bo mestno središče spremenilo v domišljijski prostor, poln vizualnih pripovedi.

Svetlobna gverila photoDK fantasticna vegetacijaKo bo sonce zašlo, bo igra barv in luči spremenila celotno Izolo v veliko umetniško platno (foto: Svetlobna gverila –  photoDK)

 

Festival Svetlobna gverila se letos prvič odpravlja na morje. S potujočo festivalsko edicijo, naslovljeno ‘Re:Akcija’, bo najprej gostoval v Izoli. V starem mestnem jedru, na obrežjih in v mestnih parkih se tako v septembru obeta serija svetlobnih postavitev slovenskih in tujih umetnikov. Svetlobna gverila sicer raziskuje medij svetlobe v sodobni vizualni govorici, hkrati pa spodbuja tudi razmislek o pozitivni vlogi umetnosti v javnem prostoru.

“Središče Izole bodo organizatorji in umetniki z uporabo svetlobe za tri tedne spremenili v prostor igrive domišljije in vznemirljivih vizualnih pripovedi. Ob boku starejšim delom, ki so bila ustvarjena za prejšnje edicije svetlobnega festivala v Ljubljani, bodo v Izoli predstavili še vrsto novih produkcij, ki so jih ustvarili lokalni umetniki oziroma udeleženci delavnic,” so sporočili s Turističnega združenja Izola.

V okviru festivala se bodo odvili tudi trije petkovi zvočno-vizualni performansi na Manziolijevem trgu. Prvi bo ob odprtju 7. septembra, sledila pa mu bosta še performansa 14. in 21. septembra. Na fasadi cerkve na Manziolijevem trgu se bodo izmenjavale video projekcije različnih lokalnih umetnikov in umetniških skupin, ki bodo z gibljivimi slikami in zvokom stavbi vdahnili novo življenje.

Še pred začetkom dogajanja bodo v sodelovanju z JSKD Izola v Sončni dvorani izpeljane tri delavnice, na katerih bodo najmlajši lahko skupaj z mentorji ustvarjali svetlobne elemente. Prva delavnica se bo odvila že to soboto, 25. avgusta. Pod mentorstvom umetnice Sanje Tošić bodo otroci, stari med 10. in 14. let, lahko preobrazili ulične svetilke na Sončnem nabrežju.

Naslednji konce tedna pa bodo otroci lahko ustvarjali skupaj z Rokom Pahorjem in Katjo Paternoster. Vse tri delavnice so brezplačne, zato naj zainteresirani pohitijo s prijavami. Svetlobni elementi bodo del razstave festivala Svetlobna gverila. 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.