Naslovnica Šport Čeferin naskakuje drugi mandat na vrhu UEFE

Čeferin naskakuje drugi mandat na vrhu UEFE

Avtor: Spletno Uredništvo

Nogometna zveza Slovenije in kar sedem drugih evropskih zvez je predlagalo Aleksandra Čeferina za drugi mandat na mestu predsednika Evropske nogometne zveze UEFE.

ceferin predsednik uefa 2

 

Aktualnega predsednika Evropske nogometne zveze (UEFA) in nekdanjega predsednika NZS, Aleksandra Čeferina je za drugi mandat na mestu predsednika Uefe predlagala Nogometna zveza Slovenije skupaj s še sedmimi evropskimi nogometnimi zvezami. Skupno je torej kar osem nogometnih zvez na Uefo poslalo uraden predlog, v skladu s statutom, da Evropsko nogometno zvezo tudi v naslednjem obdobju vodi Čeferin.

Pred dvema letoma, ko je slednji prvič kandidiral za predsednika Uefe, so ga uvodoma predlagale nogometne zveze Švedske, Norveške, Finske, Danske in Italije, letos pa tudi Islandije, Ferskih otokov. Uradno kandidaturo je takrat vložila Slovenija. Aktualni mandat Aleksandru Čeferinu poteče februarja 2019. Čeferin si je sicer v času svojega dosedanjega predsedovanja pridobil veliko simpatij.

Popularen ni le v Evropi, ampak tudi na drugih kontinentih. Na zadnjem svetovnem prvenstvu v Rusiji se je na primer javno obregnil ob določne prakse vodstva svetovne nogometne zveze (FIFA).  Čeferein se je oglasil, ker so Fifo v bližnji preteklosti močno pretresli finačno-korupcijski škandali. Predvsem je šlo za izbire gostiteljev finančno zelo donosnih svetovnih nogometnih prvenstev, obstajajo pa sumi, da se podobni nečedni posli še vedno nadaljujejo. 

Katarju bi namreč nakateri sedaj kar odvzeli naslednje SP (ki bo prvo v arabski državi, obenem pa bo prvič na vrsti pozno jeseni), oziroma katarsko gostiteljstvo razdelili še med druge Zalivske države (ki prvotno sploh niso kandidirale). Sicer se v Veliki Britaniji še vedno niso polegle polemike o tem, kako je Rusija dobesedno povozila Anglijo (domovina nogometa je pri glasovanju dobila le 1 glas podpore!) v izboru za letošnje SP.

Podobno se mnogi sprašujejo, kako je lahko Katar sploh premagal Avstralijo in ZDA na glasovanju za SP 2022, in kako je Maroko spet ostal brez možnosti proti skupni kandidaturi ZDA, Mehike in Kanade za leto 2026. Tudi, če Čeferin ne bi bil ponovno izvoljen za predsednika UEFE, pa si je z zahtevami po transparentnosti krovne svetovne nogometne organizacije FIFE morda že odprl vrata za drugi, še malce bolj prestižen predsedniški položaj.  

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.