Naslovnica Svet & EU Svet za splošne zadeve EU se intenzivno pripravlja na naslednjo petletko

Svet za splošne zadeve EU se intenzivno pripravlja na naslednjo petletko

Avtor: Spletno Uredništvo

 

V Bruslju poteka zasedanje Sveta za splošne zadeve EU, na katerem ministri in državni sekretarji za evropske zadeve izmenjujejo mnenja o marsičem, predvsem pa o zunanji razsežnosti Večletnega finančnega okvira 2021-2027.

Svet EU se intenzivno pripravlja na naslednjo petletkoSvet EU pravkar postavlja temelje za bližnjo prihodnost Evrope (foto: tvnewsroom.consilium.europa.eu)

 

Člani Sveta za splošne zadeve so izmenjali mnenja o pripravah na junijsko zasedanje Evropskega sveta. Potrdili so osnutek dnevnega reda, na podlagi katerega bodo voditelji čez mesec dni razpravljali o številnih izjemno aktualnih temah. Predvideno je, da bodo junija sprejeli novo strateško agendo EU za obdobje 2019-2024, odločali o imenovanju voditeljev EU, obravnavali vprašanja povezana s proračunom EU, s podnebnimi spremembami, z evropskim semestrom ter z zunanjo politiko.

Seznanili se bodo tudi s poročilom o pridobljenih izkušnjah v zvezi z dezinformacijami in evropskimi volitvami. Slovenija pa je zaenkrat zadržana do predloga Komisije o vključitvi Evropskega razvojnega sklada v proračun EU. Po slovenskih ocenah naj bi namreč ohranitev tega instrumenta izven proračuna omogočila večjo fleksibilnost tako pri rabi sredstev iz njega, kot pri vplačilih vanj. V nadaljevanju so

Slovenski predstavnik na tem zasedenju, državni sekretar Dobran Božič, je poudaril, da mora Evropski svet v procesu imenovanj najvišjih predstavnikov EU ohraniti pristojnosti, ki izhajajo iz pogodb ter, da pri imenovanju predsednika Komisije ne sme priti do avtomatizma po principu t. i. vodilnih kandidatov. Izpostavil je še pomen političnega, geografskega in ravnotežja glede zastopanosti spolov.

Svet za splošne zadeve se je seznanil s poročilom Evropske komisije o nadaljnji krepitvi pravne države v EU ter s potekom konference o evropskem semestru 4. aprila v Bukarešti in ministrskega srečanja o evropski kulturni dediščini 3. maja 2019 v Parizu. Poleg drugih zakonodajnih aktov je Svet sprejel tudi direktivo, ki uvaja nove omejitve uporabe plastike za enkratno uporabo.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.