Naslovnica Svet & EU Svet EU z ostrimi obsodbami in sankcijami za Izraelce

Svet EU z ostrimi obsodbami in sankcijami za Izraelce

Avtor: Spletno Uredništvo
Medtem, ko se spopadi na v Gazi in na Zahodnem bregu nadaljujejo brez prestanka, je Svet EU sankcioniral 4 izraelske posameznike in 2 organizaciji zaradi resnih kršitev človekovih pravic Palestincev na Zahodnem bregu reke Jordan.
Svet EU z ostrimi obsodbami in sankcijami za Izraelce

Prizor iz palestinske enklave Gaza pred nekaj tedni (foto: pxhere.com)

Svet EU je uvrstil 4 osebe in 2 subjekta na seznam globalnega sistema sankcij EU za človekove pravice, pri čemer je navedel, da so odgovorni za resne kršitve človekovih pravic Palestincev, vključno z mučenjem in drugim krutim, nečloveškim ali ponižujočim ravnanjem ali kaznovanjem ter za kršitev pravice do lastnine ter do zasebnega in družinskega življenja Palestincev na Zahodnem bregu.

»Našteti subjekti so Lehava, radikalna desničarska judovska nadvladna skupina, in Hilltop Youth, radikalna mladinska skupina, ki jo sestavljajo člani, znani po nasilnih dejanjih proti Palestincem in njihovim vasem na Zahodnem bregu. Navedeni sta tudi vodilni osebnosti Hilltop Youth, Meir Ettinger in Elisha Yered. Oba sta bila vpletena v smrtonosne napade na Palestince v letih 2015 in 2023,« so poročili s Sveta EU in dodali še imeni ostalih dveh posameznikov.

Odločitev o sankcijah prihaja potem, ko je v drugi polovici meseca marca Evropski svet pozval k takojšnji ustavitvi nasilja na Zahodnem bregu in tudi v vzhodnem Jeruzalemu zaradi omogočanja varnega dostopa do svetih krajev. Prav tako je tedaj Evropski svet ostro obsodil nasilje skrajnih naseljencev in poudaril, da morajo storilci odgovarjati. Zato je pozval Svet EU, naj pospeši delo pri sprejemanju ustreznih ciljno usmerjenih omejevalnih ukrepov.

To se je  sedaj zgodilo , poleg tega pa je Evropski svet obsodil odločitve izraelske vlade o nadaljnjem širjenju nezakonitih naselbin po okupiranem Zahodnem bregu in pozval Izrael, naj te odločitve prekliče. Medtem se spopadi na v Gazi in na Zahodnem bregu nadaljujejo brez prestanka, tako da ostre, zelo ostre in tudi najostrejše obsodbe struktur EU najbrž ne bodo spremenile prav ničesar. 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.