Naslovnica Svet & EU Svet EU je sankcije za kemično orožje podaljšal še za leto dni

Svet EU je sankcije za kemično orožje podaljšal še za leto dni

Avtor: Spletno Uredništvo

Svet EU se je včeraj odločil, da bo podaljšal sankcije za nekatere osebe in subjekte, ki naj bi sodelovale pri uporabi prepovedanega kemičnega orožja. Gre za primera znane zastrupitve v angleškem Salisburyju in razvoja kemičnega orožja s strani sirske vlade.

 Svet EU je sankcije za kemično orožje podaljšal še za leto dni

Američani so leta 2014 trdili, da so na posebni ladji M/V Cape Ray uničili vso sirsko kemično orožje (foto: US Navy)

 

 Svet EU je včeraj sporočil, da bo za eno leto podaljšal trajanje sankcij, ki so bile uvedene predlani kot stopnjevanje ukrepov Evropskega sveta z dne 28. junija 2018 s ciljem preprečevanje širjenja in uporabe mednarodno prepovedanega kemičnega orožja. Sankcije so bile tedaj sprejete za devet posameznikov in eno organizacijo. Ta organizacija se imenuje Znanstveno-raziskovalno središče (SSRC), gre pa za osrednjo enoto sirskega režima za razvoj kemičnega orožja.

Tudi med osebami, ki so že dve leti deležne mednarodnih sankcij, je pet takšnih, ki so povezane z sirskim režimom in z domnevno proizvodnjo oz. uporabo prepovedanih kemično-bioloških sredstev. Preostale štiri osebe pa so najbrž Rusi (začuda v izjavi za javnost Sveta EU prav nikogar od deveterice niso omenili z imenom in priimkom), saj so bile vpletene v znan incident z uporabo strupenega živčnega sredstva, imenovanega Novičok, v angleškem Salisburyju.

Za eno leto podaljšane sankcije, ki bi se sicer iztekle v petek, 16. oktobra, vključujejo prepoved potovanja v EU, zamrznitev premoženja za oseb in tudi zamrznitev premoženja za subjekte. Poleg tega je posameznikom in organizacijam iz EU prepovedano, da bi finančno pomagala sankcioniranim. Strukture EU sicer absolutno podpirajo globalno prepoved kemičnega orožja, kot jo določa Konvencija o kemičnem orožju.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.