Naslovnica Slovenija Stanje v slovenskih bolnišnicah bo ostalo kritično vsaj do konca novembra

Stanje v slovenskih bolnišnicah bo ostalo kritično vsaj do konca novembra

Avtor: Spletno Uredništvo

Medtem, ko samozvani eksperti na družbenih omrežjih še naprej vztrajno dokazujejo, da pandemija koronavirusa ne obstaja, da je število obolelih enako kot pri sezonskih gripah in še marsikaj drugega, pa državne službe opozarjajo, da je slovensko zdravstvo na robu zmogljivosti. Od začetka drugega vala je bilo na intenzivnih negah po slovenskih bolnišnicah sprejetih že 383 ljudi, razmere pa naj bi ostale kritične vsaj do konca meseca novembra.

Stanje v slovenskih bolnišnicah bo ostalo kritično vsaj do konca novembraTudi v UKC je stanje kritično, trenutno prav nihče pa ne more zagotoviti, da bo prihodnji mesec kaj bolje (foto: FB UKC)

 

Na današnji vsakodnevni ‘koronski’ tiskovni konferenci Vlade RS in Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) je vodja Oddelka Intenzivne terapije Infekcijske klinike ljubljanskega Univerzitetni klinični center (UKC) Matjaž Jereb predstavil trenutne razmere v osrednji slovenski bolnišnici. Razmere namreč postajajo kritične, stanje pa se predvidoma vsaj do konca meseca ne bo izboljšalo.

»Stanje z zasedenostjo je alarmantno. Čuti se izčrpanost kadra, od začetka drugega vala do danes beležijo 525 bolniških odsotnosti. Na intenzivnih oddelkih iščejo dodatno opremo, primanjkuje črpalk za vbrizgavanje zdravil v žilo bolnikov, bojijo se pomanjkanja nekaterih zdravil, konkretno glukokortioida in dušikovega oksida, kjer naj bi bile težave še posebej resne, saj je proizvajalec samo eden,« je zaskrbljeno pojasnil Jereb.

Na novinarski konferenci pa so poudarili tudi, da je zdravstvena slika vse slabša tudi v domovih za starejše občane. Okužbe so namreč prisotne v 84 domovih, včeraj pa zaznali 101 novo okužbo, s čemer se je skupna številka aktivnih okužb med stanovalci domov za upokojence povzpela na 1133. Tudi med zaposlenimi v domovih se je število okužb povečalo in danes je okuženih že 561 zaposlenih.

Na ’tiskovki’ so posebej omenili tudi pet posebnih socialnovarstvenih zavodov po državi, kjer je trenutno okuženih 96 stanovalcev in pozitivnih 56 zaposlenih. Medtem pa razni samozvani eksperti na družbenih omrežjih še naprej vztrajno dokazujejo, da pandemija koronavirusa ne obstaja, da je število obolelih enako kot pri sezonskih gripah in še marsikaj drugega.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.