Naslovnica Gospodarstvo Zaradi pandemije po Sloveniji nastajajo nove lokalne blagovne znamke

Zaradi pandemije po Sloveniji nastajajo nove lokalne blagovne znamke

Avtor: Spletno Uredništvo

Ob vsem letošnjem dogajanju zaradi pandemije koronavirusa in ob vseh pozivih po kupovanju domačih slovenskih dobrin je prišlo po državi do nepričakovanega razvoja lokalnih blagovnih znamk.

Zaradi pandemije po Sloveniji nastajajo nove lokalne blagovne znamke Okusi Rogle so ena izmed novih kolektivnih lokalnih blagovnih znamk (foto: gov.si)

 

Na Agenciji Republike Slovenije za kmetijske trge in razvoj podeželja (ARSKTRP) ter Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano (MKGP) so pripravili podrobno zbirno poročilo o novih slovenskih blagovnih znamkah in sicer gre za vrsto novosti z lokalnim predznakom. Pandemija koronavirusa je namreč slovenske podjetnike mnoge spodbudila k ustvarjanju novih lokalnih produktov.

Predvsem gre za blagovne znamke, ki so povezane z gospodarskima sektorjema turizma in prehrane. Kot prvo so na MKGP in ARSKTRP omenili blagovno znamko ‘Okusi Rogle’, s katero naj bi združili kakovostno kulinarično ponudbo na področju turistične destinacije Rogla-Pohorje, vzpostavili sistem ocenjevanja produktov za pridobitev znaka kakovosti ‘Okusi Rogle’ ter tudi sistem prodajne verige lokalnih izdelkov.

Podobno so tudi v Posočju združili moči pod kolektivno blagovno znamko ‘Dolina Soče’. Povezali so ekološke kmetije, obrtnike, ‘živilce’ in ribogojce. V enem izmed najbolj odmevnih projektov sta sodelovali Mlekarna Planika in ribogojnica Faronika. »Nastal je inovativen lokalni proizvod: ribji namaz s koščki dimljene postrvi iz ribogojnice Faronika ter tolminske skute iz Mlekarne Planika.

Soški namaz je bil po izboru bralcev Financ in portala Agrobiznis v spletnem glasovanju na natečaju 2020 izbran za najboljše živilo,« so sporočili z MKGP in ARSKTRP. Na Dolenjskem so se povezali v CLLD projekt in nastala je kolektivna blagovna znamka ‘Dobrote Dolenjske’. Poleg sodelovanja ponudnikov za skupni nastop na trgu pa je nastala tudi ‘Strategija Gastronomije Dolenjske’ s kulinaričnimi dogodki, novimi turistični produkti, in premično trgovino.

Naslednja kolektivna blagovna znamka prihaja s prleškega konca in se imenuje ‘Jeruzalem Slovenija’. V njej so se povezali lokalni vinarji, turistične kmetije, čebelarji, proizvajalci bučnega olja in mesnin. Blagovna znamka ‘The Secret Village’ pa se je rodila na postojnsko-pivškem področju. Tam so pripravili poseben portal s spletno trgovino za trženje lokalnih ekoloških kmetijskih pridelkov in izdelkov, dizajnirali pa so tudi novo embalažo in etikete.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.