Naslovnica Slovenija Sprostili so avtobusni promet, spodbujajo pa hojo in kolesarjenje

Sprostili so avtobusni promet, spodbujajo pa hojo in kolesarjenje

Avtor: Spletno Uredništvo

Ena največjih novosti tedna v Sloveniji je nedvomno ponovno odprtje avtobusnega javnega potniškega prometa.

Sprostili so avtobusni promet spodbujajo pa hojo in kolesarjenje

Prizor iz Maribora iz leta 2016, ko še nihče ni slutil, kaj bo povzročil nek koronavirus (foto: Epf2002/commons.wikimedia.org)

 

Avtobusni javni potniški promet je bil zaradi izbruha pandemije koronavirusa Covid 19 prvič povsem zaustavljen že 16. marca lanskega leta, po poletnem sproščanju protikoronskih ukrepov pa je bil nato zaradi drugega vala okužb spet prekinjen 16. novembra. Po dobrih dveh mesecih so se torej po mnenju pristojnih državnih organov sedaj razmere toliko spremenile, da je prevoz potnikov spet dovoljen v polnem obsegu.

Nova sprostitev je vsaj posredno povezana s povratkom večjega števila otrok v slovenske šole. »S 26. januarjem 2021 se začenja pouk v prvem triletju osnovnih šol, kar prinaša spremembe tudi pri delovanju javnega potniškega prometa. Ta je v času, ko je pouk potekal na daljavo, deloval po tako imenovanem počitniškem voznem redu, zdaj pa bo spet po običajnem voznemu redu in to po vsej državi,« so oznanili z Ministrstva za infrastrukturo.

Spomnili pa so tudi, da ostajajo v veljavi vsa priporočila Nacionalnega inštituta za javno zdravje glede nošenja mask, razkuževanja rok, zasedenosti ter vstopanja in izstopanja iz vozil. Zato še vedno velja, da javnega prevoza ne uporabljamo, razen če ni res nujno. Z Ministrstva za infrastrukturo pa so zapisali še, da naj se ljudje prav tako še naprej poslužujejo ‘trajnostnih oblik mobilnosti’, kot sta hoja in kolesarjenje.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.