Naslovnica Slovenija V Sloveniji lani 17 mrtvih in skoraj 10.000 delovnih nezgod

V Sloveniji lani 17 mrtvih in skoraj 10.000 delovnih nezgod

Avtor: Spletno Uredništvo

1. maj je praznik dela, 28. april pa je bil svetovni dan varnosti in zdravja pri delu, zato je zadnje dni veliko govora tudi o nevarnostih, ki so jim izpostavljeni delavci. Podatki so zaskrbljujoči, saj je bilo lani v Sloveniji skoraj 10.000 delovnih nesreč, kar 17 delavcev pa je izgubilo življenje.

delavci opaž 2

 Lanska bilanca ni ravno vzpodbudna, najbolj pa so na udaru mladi delavci  (foto: maxipixel.net) 

Na Ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti (MDDSZ) so opozorili, da se v zadnjih letih raven varnosti in zdravja pri delu v Sloveniji sicer izboljšuje, vendar je število nezgod pri delu še vedno veliko. Po podatkih Inšpektorata RS za delo so delodajalci v letu 2017 prijavili kar 9.782 nezgod pri delu, umrlo pa je 17 delavcev.

Mednarodna organizacija dela (ILO) je razglasila 28. april za Svetovni dan varnosti in zdravja pri delu ter ga posvetila vsem, ki so umrli zaradi nezgod pri delu in poklicnih bolezni. Na ta način želi Mednarodna organizacija dela dodatno promovirati prizadevanja za varnejše, bolj zdravo in dostojno delo na globalni ravni. Po njenih ocenah na svetu vsako leto umre zaradi poškodb pri delu in poklicnih bolezni 2.78 milijonov delavcev.

Vsako leto zaradi neustreznega zagotavljanja varnosti in zdravja pri delu na globalni ravni izgubimo 3,94 % BDP oziroma 2,99 trilijonov ameriških dolarjev. Letošnji Svetovni dan varnosti in zdravja pri delu je posvečen mladim delavcem in prizadevanjem za ukinitev otroškega dela. Številni dejavniki na delovnem mestu prispevajo k večji ranljivosti mladih delavcev, na primer, stopnja v telesnem in duševnem razvoju, pomanjkanje delovnih izkušenj in usposobljenosti, nizka kultura varnosti in ozaveščenosti o tveganjih na delovnem mestu, slaba pogajalska moč mladih.

Zaradi tega mladi pogosto sprejemajo nevarne delovne naloge ali delo v slabih delovnih pogojih. Ocenjuje se, da na svetu dela 541 milijonov mladih delavcev, starih od 15 do 24 let, od tega je 37 milijonov otrok, ki delajo v nevarnih delovnih pogojih. Pogostost nezgod pri delu mladih je za 40 odstotkov višja od pogostosti nezgod delavcev, starejših od 25 let. V letih od 2015 do konca meseca marca 2018 smo v Sloveniji v starostni skupini od 15 do 24 let vsako leto zabeležili po eno smrtno nezgodo. Tako so bile v omenjenem obdobju in starostni skupini zabeležene 3 smrtne nezgode. En smrtno ponesrečen je bil star 20 let, dva pa sta bila stara 24 let.

“Dobro organiziran in na vseh ravneh uveljavljen sistem varnosti in zdravja pri delu, ki ga dopolnjujejo tudi programi promocije telesnega in duševnega zdravja pri delu, pripomore k dobremu počutju delavcev pri delu. Ustvariti in vzdrževati moramo delovno okolje, ki bo ohranjalo zdravje delavcev skozi celotno delovno dobo, da bodo lahko delali dlje in jim bo opravljeno delo v osebno zadovoljstvo. Bolj varna in zdrava delovna mesta pa hkrati prispevajo k ekonomski učinkovitosti gospodarstva ter vzdržnosti socialnih blagajn,” so še zapisali na MDDSZ. 

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.