Naslovnica Šport Zadnja sezona nešportne končnice v prvi slovenski rokometni ligi

Zadnja sezona nešportne končnice v prvi slovenski rokometni ligi

Avtor: Spletno Uredništvo

Včeraj je bila odigrana tekma 6. kroga končnice prve slovenske rokometne lige za prvaka med Koprom in Gorenjem. Velenjčani so na Primorskem po štirih zaporednih porazih zasluženo gladko dobili svojo prvo tekmo v končnici. Sedaj so na lestvici tri točke pred Koprom, čeprav je slednji doslej v kočnici zbral tri zmage, neodločen izid in dva poraza. To je popoln absurd, ki je možen samo v Sloveniji.      

kocjančič 2

S sedanjim sistemom tekmovanja je začuden tudi slovenski selektor Veselin Vujović, ki v Kopru nima sreče niti s poškodbami – na tekmi proti Gorenju je ostal že brez četrtega poškodovanega vratarja v sezoni (foto: Matia Ščukovt/FB RD Koper 2013)  

 

 

Šesti krog rokometne končnice za prvaka je prinesel pričakovano zmago vodilnega Celja z 28:24 na gostovanju pri Urbanscape Loki, presenetljivo zamago Krke proti drugouvrčeni Ribnici z 29:28 in zmago tretjeuvrščenega Gorenja v Kopru s 26:20. Nič nenavadnega, če ne bi bile to komaj prve točke Velenjčanov v končnici, vseeno pa so z njo ostali na tretjem mestu lestvice. 

V Sloveniji je namreč v zadnjih dve sezonah vse državno prvenstvo podrejeno nastopanju Večenjčanov in Celjanov v regionalni mednarodni ligi SEHA. Slovenski gledalci so tako v domačem prvenstvu prikrajšani za nastope v živo dveh najboljših ekip. Slednji sodelujeta v regionalni ligi predvsem zaradi lastnega proračuna, potem pa jih je RZS dodatno nagradila in sicer tako, da sta v končnico državnega prvenstva vstopili z enim številom točk kot vodilna ekipa na lestvici. 

Proti nešportnemu in naravnost smešnemu sistemu tekmovanja so že že večkrat javno izjasnili klubi in posamezniki, a naj bi jim pristojni prisluhnili šele v naslednji sezoni. Trenutna lestvica končnice za prvaka je naslednja: Celje 40 točk, Ribnica 37, Gorenje 33, Koper 30, Krka in Loka po 27 točk. Dejanska lestvica po nepopolnih šestih krogih pa bi morala izgledati tako: Celje 9, Koper 7 točk, Krka in Ribnica po 6, Urbanscape Loka 4 in Gorenje 2 točki (Celje in Gorenje imata tekmo manj, saj sta medsebojni dvoboj preložila).

Ker se v zgornjem delu končne razvrstitve domačega prvenstva delijo tudi vstopnice za jesenske nastope v evropskih pokalih, se ne moremo znebiti občutka, da je sistem tekmovanja v končnici pravzaprav prirejen dvema kluboma. Celjanom in Velenjčanom je namreč v primerjavi z drugimi (štirimi) klubi olajšana pot do rokometne Evrope, kar bi moralo že od začetka vzbuditi dvome v regularnost prvenstva. Najbrž pa gre zgolj za naključje, da je predsednik Rokometne zveze Slovenije Franjo Bobinac rojeni Celjan in že od leta 2003 predsednik uprave Gorenja d.d.           

 

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.