Naslovnica Slovenija Slovenska ekonomija vozi v pravo smer, staranje pa bo problem

Slovenska ekonomija vozi v pravo smer, staranje pa bo problem

Avtor: Spletno Uredništvo

Evropska komisija je danes sporočila, kako po podrobnih ekonomskih analizah za lansko leto lahko potrdi, da Slovenija nima več makroekonomskih neravnovesij. To je za Slovenijo spodbudna novica in hkrati potrditev o dobro opravljenemu delu v zadnjem desetletju, vendar je obenem poročilo tudi opozorilo, da še ni na koncu poti.

finance 2Ker tveganja v javnih financah na dolgi rok ostajajo, bodo prioriteta strukturne reforme, katere bodo imele pozitivne dolgoročne učinke (foto: pixabay.com)

Današnje poročilo Evropske komisije in poglobljen pregled za Slovenijo za preteklo leto sta dokaz, da je država na pravi poti. Evropska komisija namreč ugotavlja, da Slovenija nima več makroekonomskih neravnovesij. Z drugimi besedami to pomeni, da se javni dolg zmanjšuje, investicije rastejo, bančni sektor je okrepljen in gospodarstvo je manj zadolženo.

Zaradi danes objavljenih ugotovitev Evropske komisije in pozitivnih ocen glede rasti za Slovenijo so na Ministrstvu finance RS (MF) lahko zadovoljni. Dodajajo pa, da še vedno ni bila dosežena srednjeročna uravnoteženost javnih financ. Poleg tega še niso bile zagotovljene ustrezne razmere, da bi se država lahko učinkovito spopadla s pričakovanimi negativnimi posledicami naslednjega obrata v gospodarskem ciklu.

Javni dolg se je v letu 2016 zmanjšal na 78,5 % BDP in komisija predvideva, da se bo do 2019 še zmanjševal in dosegel 72 % BDP. K temu bosta prispevala močna nominalna rast BDP in zmanjšanje javnofinančnega primanjkljaja. Vendar komisija opozarja, da bo staranje prebivalstva na dolgi rok predstavljalo močan pritisk na javne finance, kar bo pomenilo velik izziv za dolgoročno vzdržnost javnih financ.

Slovenija sicer že izvaja aktivnosti za sprejetje novih ukrepov na področju pokojninskega sistema. V okviru socialnega dialoga so se socialni partnerji dogovorili, da je potrebno dodatno povečanje dejanske upokojitvene starosti, vendar pa je potrebno predhodno in sočasno izvesti tudi ukrepe na trgu dela, ki bodo prispevali k zgodnjemu zaposlovanju mladih in podaljšanju aktivnosti starejših.

Evropska komisija ugotavlja, da so banke v Sloveniji dobičkonosne, dobro kapitalizirane in imajo ugodno strukturo financiranja in dostop do zadostne likvidnosti. Ob tem sicer še opozarja na obstoj določenih tveganj glede visoke zadolženosti podjetij, a aktivnosti bank in Banke Slovenije so prispevale, da se je delež slabih terjatev glede na leto prej zmanjšal. V prvem četrtletju leta 2017 je znašal 10,8 %, leta 2016 pa 16,3 %. Komisija ocenjuje, da so razmere v bančnem sektorju stabilne.

Komisija tudi ugotavlja, da je Slovenija implementirala večino specifičnih priporočil, izzivi z izvajanjem posameznih politik pa na dolgi rok ostajajo: povezave med javnimi financami, vzdržnostjo pokojninskega sistema, zdravstveno reformo in izzivi na trgu dela. Zato se bodo morale ustrezne strukture v RS za pozitivne dolgoročne učinke aktivno posvetiti strukturnim reformam, vezanim na demografska tveganja.

V najkrajšem možnem času bodo morali sprejeti ukrepe za dolgoročno vzdržnost javnih financ, predvsem na področju zdravstva, dolgotrajne oskrbe in pokojninskega sistema, saj bo zaradi staranja prebivalstva največji pritisk na financiranje ravno teh področij. Prav tako bo potrebno nadaljevati z delom na področju produktivnosti in konkurenčnosti ter zagotavljati t.i. »zdravo« rast s kakovostnimi ukrepi in spodbudnim institucionalnim okoljem, pravijo v sporočilu za javnost MF. 

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.