Naslovnica Šport FC Koper: In sedaj je vse tiho…

FC Koper: In sedaj je vse tiho…

Avtor: Spletno Uredništvo

Včeraj je Nogometna zveza Slovenije sporočila, da FC Koper ostaja v četrti ligi. Mednarodno športno razsodišče v Lozani je namreč potrdilo odločitve organov NZS, ki lani Kopru ni dodelila licence za nastopanje v prvi slovenski nogometni ligi. Potem, ko so pred meseci glasno tarnali o velikanski krivici, ki naj bi jo koprskemu nogometnemu klubu naredila NZS, so sedaj v koprskem klubu tiho.

fc kp 3

Koprčani (v rumenem) so jeseni v Enotni primorski nogometni ligi (četrti ligi) nastopali pod imenom Koper B, saj so bili prepričani, da bo Koper ‘A’ kar naenkrat pristal nazaj v prvi ligi (foto: fckoper.si) 

  

Nogometna zveza Slovenija je javnosti oznanila, da je prejela končno odločitev Športnega razsodišča v Lozani (CAS) v zvezi s primerom FC Koper. Pritožbo FC Koper zoper lansko odločitev licenčne komisije NZS za pritožbe je CAS zavrnil ter s tem potrdil pravilnost odločitev licenčnih organov NZS, ki FC Koper niso podelili licence za nastopanje v 1. SNL v sezoni 2017/18.

Radenko Mijatović, predsednik NZS, je odločitev športnega razsodišča pospremil z naslednjimi besedami: »Odločitev Športnega razsodišča je dokaz strokovnosti licenčnih organov in kredibilnosti licenčnih postopkov Nogometne zveze Slovenije. NZS bo tudi v prihodnje dosledno izvajala vse licenčne postopke, ter zagovarjala dosledno spoštovanje sprejetih pravilnikov in predpisov NZS.« Odločitev CAS je sicer dokončna.

Zgodba se je začela zaradi dolgov FC Koper do podjetij nekdanjega podpredsednika in pokrovitelja kluba Milana Mandariča, ki je medtem postal predsednik Olimpije. Slednjemu po sporu s koprskim županom Borisom Popovičem zaradi neposrečenega gradbenega posla, nogometni klub, v katerem je imel župan v zadnjih 15 letih glavno besedo, načrtno ni hotel izplačati dolgov. 

Zanimivo je dejstvo, da na klubski spletni strani FC Koper 24 ur po novici o odločitvi CAS-a še ni bilo nobene reakcije. Zanimivo je tudi, da so s spletne strani izbrisane vse stare novice o tej tematiki, katerih je bilo lani kar veliko. “Football Club Koper sporoča, da je pravočasno oddal pritožbo na mednarodno športno razsodišče (CAS). Prepričani smo v svoj prav in pričakujemo ugodno rešitev, saj se nam je zgodila velika in nezaslišana krivica,” so med drugim lani poleti sporočali iz koprskega kluba.

Jeseni so sledile še vehementne izjave s strani članov klubske uprave, kako so iz zaupanja vrednih virov v Lozani izvedeli, da je CAS že odločil pritožbo v prid FC Koper in kako v klubu samo še čakajo na pisno potrdilo, oziroma, da bo že prve dni decembra vse znano. Seveda se to ni zgodilo. 

In sedaj je vse tiho. Predsednik kluba Valter Valenčič se še ni oglasil, na klubski spletni strani še ni nobenega komentarja. Župan Boris Popovič, ki je nedolgo nazaj izjavil, da je on prvi predstavnik za stike z javnostjo FC Koper, je za novico o dokončni zavrnitvi pritožbe baje izvedel šele od slovenskih novinarjev, ki so ga dobili na telefon med njegovim tradicionalnim zimskim obiskom Miamija.

“Naredili smo vse, kar je bilo v naši moči, tako da si nimamo česa očitati. Brez skrbi, nogometni Koper bo že prišel tja, kamor sodi. Klub ponovno postavljamo na noge in Koper bo spet postal prvoligaš po redni poti,” je na kratko povedal župan Boris Popovič za občinsko spletno stran ‘e-koper’. 

Vsekakor pa gre pri odločitvi CAS-a za veliko zmago za NZS, za predsednika UEFE Aleksasndra Čeferina in kar za ves slovenski šport. Obenem gre za velik poraz za arogantno menataliteto, ki teži k temu, da se lahko z denarjem in z dobrimi advokati izigrava vse zakone in predpise. Morda v Sloveniji to še uspeva, medtem ko v Švici očitno ne. 

Utegne pa se zgoditi, da bo koprski nogometni klub kmalu dobil še kakšno kazen s strani krovne slovenske nogometne zveze in sicer zaradi postopkov, ki naj bi jih klub sprožil na kranjskem sodišču, s čemer naj bi prekršil pravila NZS.  

 

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.