Naslovnica Slovenija Slovenski top 10 v kategoriji odpadkov

Slovenski top 10 v kategoriji odpadkov

Avtor: Spletno Uredništvo

Pred skoraj natanko mesecem dni je potekal Svetovni dan čistilnih akcij, med 158 sodelujočimi državami je bila tudi Slovenija. Na ta dan so poleg čistilnih in osveščevalnih akcij že tretje leto zapored opravili tudi popis blagovnih znamk odpadkov. Sedaj pa so pri društvu Ekologi brez meja objavili ‘Slovenski top 10’ blagovnih znamk odpadkov, ki so jih našli med akcijo.

Organizatorji čistilne akcije v Sloveniji iz društva Ekologi brez meja na delu ob Soči (foto: Katja Sreš)

 

V sklopu slovenskega dela globalne čistilne akcije so člani društva Ekologi brez meja s pomočjo številnih ostalih udeležencev iz vseh koncev Slovenije sredi septembra popisali 1136 odpadkov in ob tem identificirali več kot 100 različnih blagovnih znamk. Na vrh seznama najpogosteje najdenih odpadkov so se tudi letos zavihteli prehranska embalaža in tobačni izdelki, vidne pa so bile tudi škodljive okoljske posledice pandemije koronavirusa.

V naravi so namreč letos našli tudi zaščitne maske in rokavice za enkratno uporabo. »Čiščenje in popis sta letos pod okriljem Ekologov brez meja potekala v sklopu dogodka Za naravo ob Sočo, popisovanje pa so izvedli tudi na nekaj od skupno 28 čistilnih akcij, ki so 19. septembra potekale po celotni Sloveniji. Lestvico top 10 pa sestavljajo Pivovarna Laško Union, Ferrero, Philip Morris International, Monster Beverage, Imperial Tobacco, Ljubljanske mlekarne, Redbull, Mercator, DM in Radenska,« so sporočili Ekologi brez meja .

Tudi letos so z društva obvestili ‘najboljše’ o njihovih uvrstitvah, pri podjetjih pa so zaznali večje zavedanje problematike. Sicer naj bi bili za onesnaženja odgovorni tako proizvajalci kot tudi potrošniki, vseeno pa so izpostavili velja nekaj novosti med dobrimi praksami slovenskih proizvajalcev in distributerjev: prizadevanja za umik izdelkov, ki vsebujejo mikroplastiko, proizvodnja 100 % recikliranih plastenk iz plastike rPET in spodbujanje uporabe povratne embalaže.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.