Naslovnica Magazin Obeta se novi skupni akt o digitalnih storitvah v EU

Obeta se novi skupni akt o digitalnih storitvah v EU

Avtor: Spletno Uredništvo

Na neformalnega zasedanju ministrov, pristojnih za telekomunikacije in digitalizacijo v državah članicah EU, je bilo govora o umetni inteligenci, podatkovni ekonomiji in še posebej o aktu o digitalnih storitvah v EU.

 Obeta se novi skupni akt o digitalnih storitvah v EU

Posnetek virtualnega zasedanja, kjer so se vsi strinjali o potrebi po ažuriranju digitalne zakonodaje Eu (foto: gov.si)

 

Ministri, ki so v državah članicah EU pristojnih za telekomunikacije in digitalizacijo, so na neformalnem srečanju, ki je potekalo prek spleta, izmenjali poglede o umetni inteligenci in podatkovni ekonomiji ter tudi glede akta o digitalnih storitvah. Ta akt bo predvidoma nadgradil sedanje predpise EU o odgovornosti in varnosti za digitalne platforme, storitve in izdelke, kar naj bi zagotovilo dobro delovanje enotnega digitalnega trga.

Prek tega akta, oziroma delujočega digitalnega trga, bo radi hkrati zagotovili boljši dostop do digitalne vsebine in digitalnih storitev za vse potrošnike ter olajšano dobavo teh vsebin in storitev za podjetja. »Razpravljali so tudi o tem, kako ustvariti pogoje, ki spodbujajo pošteno konkurenco za spletne platforme in medijski sektor, ob tem zaščititi odprt in varen spletni prostor, hkrati pa dopustiti, da bo internet še naprej ključno gonilo za inovacije, gospodarsko rast, demokratični diskurz in družbeni napredek,« so zapisali na gov.si.

Na video-sestanku so se ministri izrekli za podpis skupne ‘Deklaracije za oblačne storitve in gradnjo naslednje generacije oblakov za podjetja in javni sektor v EU’. V tej deklaraciji bi radi definirali skupne evropske, državne in zasebne naložbe v mobilne tehnologije (tudi prek finančno-incesticijskih instrumentov EU), spodbudili usklajen odziv gospodarstva ter dorekli vse politične predpise in tehničnimi rešitve za skupni evropski trg.

»Deklaracija spodbuja uporabo oblačnih storitev, s poudarkom na malih in srednje velikih podjetjih ter javni upravi. Pričakovan rezultat deklaracije je naslednja generacija oblačnih storitev v EU, ki bo namenjena potrebam industrijskih podatkov in javnemu interesu. Republika Slovenija deklaracijo podpira in jo bo podpisala,« so še oznanili z Ministrstva za javno upravo.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.