Naslovnica Svet & EU Od Mongolije do Albanije

Od Mongolije do Albanije

Avtor: Spletno Uredništvo

V slovenskem Ministrstvu za zunanje zadeve so se v zadnjih dneh posvetili stikom oziroma odnosom z Albanijo in tudi z Mongolijo. Z Mongolijo smo podpisali celo prvi sporazum po letu 1993, glede odnosov z Albamijo pa smo precej bolj aktivni. 

 Po 27 letih se je v odnosih med Slovenijo in Mongolijo nekaj le premaknilo (foto: MZZ)

 

Mongolija in Slovenija sta (šele) februarja leta 1993 podpisali skupno izjavo o vzpostavitvi diplomatskih odnosov. Najbrž tedaj nihče ni razmišljal o tem, kako bo potrebno čakati dolgih 27 let, da bo temu prvemu dvostranskemu aktu končno sledil drugi. Gre za dogovor o odpravi vizumov med državama za imetnike diplomatskih in pa tudi službenih potnih listov. Tako naj bi bistveno olajšali neposredne stike med državama.

Precej bližje od Mongolije pa je Sloveniji Albanija – celo ob istem morju se nahajata obe državi. Ministrstvo za zunanje zadeve RS (MZZ) je te dni obiskal veleposlanik Albanije Zef Mazi, ki je obenem glavni albanski pogajalec za EU, državni minister ter član albanske vlade. Albanija je namreč na seznamu zahodno-balkanskih držav, ki bodo po predvidevanjih kmalu postale del družine Evropske unije.

Prav bližnja priključitev Albanije k EU je bila osrednja tema pogovorov, v katerih je slovensko stan zastopal državni sekretar MZZ Gašper Dovžan. Mazi je predstavil aktivnosti Albanije glede implementacije reform, ki jih zahteva Evropska komisija. Gre predvsem za reformo pravosodja, boj proti korupciji in boj proti organiziranemu kriminalu, poleg tega pa gre za tudi za spoštovanje rokov, do katerih morajo biti posamezne aktivnosti zaključene.

Slovenska stran je napredek albanske države ocenila kot zelo dober, zagotovila svojo podporo priključitvi in izrazila pripravljenost, da svoje izkušnje glede vključevanja v strukture EU deli z albanskimi kolegi.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.