Naslovnica Šport Tudi v Španiji nameščajo nogometne tekme

Tudi v Španiji nameščajo nogometne tekme

Avtor: Spletno Uredništvo

Očitno tudi največje nogometne lige na svetu niso imune na stavniške afere in na nameščanje rezultatov. Pravkar tako v Španiji potekajo pravni postopki, v katerih preko 20 nogometašev in funkcionarjev tvega kazni zaradi dogovaranja izidov tekem. Da bi bilo vse skupaj še bolj boleče, so se domnevna nameščanja dogajala prav v letih, ko je bila reprezentanca Španije svetovni in evropski nogometni prvak. 

real zaragoza 2

Real Zaragoza se trenutno nahaja na sredini lestvice druge španske lige, lahko pa ga doleti drastična kazen (foto: realzaragoza.com)

 

Prvi imeni afere, ki je v javnost prvič pricurljala že leta 2014, sta nogometaša Atletica iz Madrida Gabi ter Ander Herrera, ki je član Manchester Uniteda in občasni španski reprezentant. Sumljivo dogajanje naj bi se zgodilo maja leta 2011, ko sta oba še nastopala za Real Zaragozo.

Tedaj je Real Zaragoza v eni od ključnih tekem ob koncu sezone v gosteh premagala Levante z 2:1, zaradi česar je potem iz prve španske lige izpadla ekipa Deportiva iz La Corune. Očitno so oblasti kasneje zaznale, da s to končnico prevenstva nekaj ni bilo v redu in sprožile so obsežno preiskavo. 

Leta 2014 je Gabi španskim preiskovalcem povedal, da je tedaj ‘storil to, kar so od njega v klubu zahtevali’. Ni pa povsem jasno, kaj naj bi pravzaprav zahtevali, saj je Gabi leta 2011 igral za Zaragozo in v sporni tekmi zanjo zabil oba gola za zmago. Kasneje so se pojavile neuradne informacije, da naj bi veliko nogometašev Levanteja s strani Zaragoze dobilo podkupnino v višini preko 100.000 evrov po osebi, in sicer zato, da so dvoboj izgubili.  

Med ostalimi osumljenimi za nameščanja rezultata te tekme so nekoliko bolj znani še Christian Stuani (Middlesborough), nekdanji nogometaš Javi Venta, bivši menedžer Zaragoze Javier Aguirre in nekdanji lastnik kluba Agapito Iglesias. Zanimivo pa je, da so italijanski mediji poročali o podobnem nameščanju tekem v Španiji tudi za leto 2014, slovenski mediji pa že za leto 2009. Obakrat so bili v afero vpleteni tudi posamezniki iz Reala Zaragoze. 

 

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.