Naslovnica Slovenija Slovenski državni načrt glede cepljenja proti koronavirusu je že v pripravi

Slovenski državni načrt glede cepljenja proti koronavirusu je že v pripravi

Avtor: Spletno Uredništvo

Medtem ko se izdelava cepiva proti okužbi s koronavirusom Covid 19 nezadržno bliža, so z Ministrstva za zdravje pojasnili, kako bo do njega prišla Slovenija. Zgodba z zaščitnimi maskami se tokrat ne bi smela ponoviti, saj Slovenija sodeluje v skupnem javnem naročanju cepiv proti COVID-19, ki ga vodi Evropska komisija in v katerem sodelujejo vse države EU.

Slovenski državni načrt glede cepljenja proti koronavirusu je že v pripraviTudi Slovenija se pospešeno pripravlja na cepivo proti koronavirusu Covid 19 (foto: needpix.com)

 

Kot so pojasnili z Ministrstva za zdravje RS (MZZ) se je Komisija EU se je v zadnjih mesecih dogovarjala za morebitne nakupe kar s sedmimi potencialnimi proizvajalci cepiv proti koronavirusu. Gre za projekte, kjer naj bi najhitreje prišli do delujočega cepiva, pri tem pa naj bi absolutno spoštovali vse predpise EU glede varnosti, učinkovitosti in kakovosti. Ko bo za katerega od teh Evropska agencija za zdravila (EMA) prižgala zeleno luč, ga bodo istočasno začeli deliti vsem državam EU.

Z Ministrstva za zdravje RS so še potrdili, da bo predvidoma prvo cepivo dostopno v drugi polovici decembra 2020 ali v začetku januarja prihodnjega leta. »Vse potrebne korake za uspešno logistiko – distribucijo in razdelitev cepiv na cepilna mesta ter cepljenja proti COVID-19 bo v Sloveniji določila Nacionalna strategija cepljenja proti COVID-19, ki je v pripravi,« pravijo na MZZ.

Pojasnili so še, da je Komisija EU vsem državam članicam že poslala osnutek širše skupne strategije cepljenja, do katerega se morajo države članice izreči do nedelje, 15. novembra. Poleg tega pa morajo države pripraviti svojo interne načrte glede cepljenja, upoštevajoč svoje finančne, logistične in izvedbene možnosti. Če bi vseh sedem projektov prišlo do delujočih in varnih cepiv, bi jih nazadnje Slovenija prejela celo več, kot jih dejansko potrebuje.

Komisija EU je sicer doslej že sklenila tri pogodbe o predčasnem nakupu cepiv – z družbo AstraZeneca za 300 milijonov odmerkov, z družbo Sanofi za 300 milijonov odmerkov ter z družbo Johnson&Johnson za 200 milijonov odmerkov. Baje je tik pred podpisom pogodbe z navezo BionTech-Pfizer, pogovarjajo pa se še s farmacevtskimi družbami Curevac, Moderna ter Novavax.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.