Naslovnica Gospodarstvo Slovenija je zelo aktivna na Pre-Expu

Slovenija je zelo aktivna na Pre-Expu

Avtor: Spletno Uredništvo

Organizatorji svetovne razstave Expo Dubaj 2020, ki je bila zaradi pandemije Covid 19 prestavljena za leto dni, so se že pred časom odločili, da v vmesnem obdobju pripravijo niz virtualnih dogodkov. Ta Pre-Expo poimenovani program, je hkrati promocija, predstavitev in napoved razstave. Slovenija je sodelovala že na drugem takšnem virtualnem dogodku, ki je bil tokrat posvečen razvoju mest in podeželja. 

Slovenija je zelo aktivna na Pre ExpuSlovenska podjetja so letos že obiskala Dubaj in sicer so se udeležila zdravstvenega sejma Arab Health (foto: Spirit Slovenija)

 

Po napovedih naj bi do leta 2050 več kot 70 odstotkov prebivalstva planeta Zemlja živelo v mestih, že danes pa jih več kot milijarda živi v predmestnih naseljih. Zato so se tokrat na Pre-Expu virtualno lotili načrtovanja in upravljanja življenjskih okolij, trajnostnega razvoja ter tudi digitalne transformacije. Slednja ima že sedaj namreč velik vpliv na gospodarsko rast in kakovost življenja ljudi, v bodoče pa bo ta vpliv še precej večji.

»Slovenija je oblikovala Strategijo pametne specializacije, ki bo implementirana tudi skozi Strateška razvojna in inovacijska partnerstva za pametna mesta in skupnosti (SRIP PMiS). Za pametna mesta je značilen preplet tehnologije in novega pristopa razmišljanja za povečanje kakovosti življenja prebivalcev v mestu. Primer dobre prakse urbanega razvoja predstavlja glavno mesto Ljubljana, ki je bilo leta 2016 razglašeno za Evropsko zeleno prestolnico.

V nadaljevanju je bila predstavljena tudi pobuda pametnih vasi, ki je nastala kot odgovor na dva sodobna trenda – digitalizacijo in urbanizacijo,« so med drugim o vsebini slovenskega prispevka na virtualnem dogodku zapisali na Javni agenciji Spirit Slovenija, ki skrbi za slovensko udeležbo na sorodnih gospodarskih sejmih po svetu. Razvoj moderne družbe je povezan z razvojem novih tehnologij, vprašanje pa je, kako potem človeštvo te tehnologije uporablja.

Organizator svetovne razstave Expo 2020 Dubaj pa je pravkar objavil tudi poziv, prek katerega vabi k predstavitvi dobrih praks, projektov in pobud v boju s pandemijo koronaviurisa. Radi bi namreč po vsem svetu razširili tiste rešitve, ki temeljijo na inovativnih pristopih na področju zdravstvenih storitev, javnih prostorov, tehnologije, izobraževanja, preživetja, osnovnega udobja in storitev.

»K sodelovanju vabijo posameznike, skupnosti, nevladne organizacije, start-up podjetja, zdravstvene delavce, podjetja, vlade in mednarodne organizacije s celega sveta. Rok za prijavo je 31. december 2020, najboljše primere dobrih praks pa bodo razglasili aprila 2021,« so še pojasnili z agencije Spirit Slovenija.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.