Naslovnica Svet & EU Cepivo že decembra, življenja pa so pomembnejša od vrednosti delnic

Cepivo že decembra, življenja pa so pomembnejša od vrednosti delnic

Avtor: Spletno Uredništvo

Novica tedna, če že ne kar novica leta 2020, je ta, da so na začetku tedna s farmacevtske družbe Pfizer in partnerja za cepiva BioNTech potrdili, da je cepivo proti koronavirusu Covid 19 v zaključni fazi preizkušanja in da očitno deluje. Podobno velja tudi za testno cepivo iz projekta univerze Oxford in družbe AstraZeneca, v Angliji naj bi novo cepivo začeli deliti že na začetku decembra.

 Cepivo že decembra življenja pa so pomembnejša od vrednosti delnic

Fotografije je le simbolična, upanje na delujoče cepivo pa je vse bolj konkretno (foto: pxfuel.com)

 

Že prejšnji teden so se z različnih koncev sveta vrstile pozitivne novice o testiranjih morebitnih cepiv proti okužbi s koronavirusoam Covid 19. Očitno so bili pri tem najbolj uspešni pri skupnem projektu ameriškega farmacevtskega velikana Pfizerja in njegovega nemškega partnerja za cepiva iz podjetja BioNTech. Predstavniki družb so namreč javnosti potrdili, da je novo testno cepivo vsaj v 90% primerov uspešno.

Enako pomembno pa je, da so očitno le prišli do stopnje, ko se ne med testiranimi osebami ne pojavljajo kakšne nepričakovane oz. obstranske zdravstvene komplikacije (kar se je nazadnje zgodilo Kitajcem na testiranjih v Braziliji). Medtem naj bi bili tudi pri projektu cepiva ekipe z univerze Oxford in britanske družbe AstraZeneca zelo blizu delujoče in varne verzije cepiva. Prav zaradi sodelovanja prestižne oxfordske univerze je ta projekt sprva vlival največ upanja za resnično rešitev sedanje globalne zdravstvene krize.

A tudi, če bosta Pfizerja in BioNTech pri izdelavi varnega in delujočega cepivana koncu prehitela konkurenco, bo projekt univerze Oxford in družbe AstraZeneca (novo cepivo naj bi bilo imenovano AZD1222) najbrž globalno merilo za ocenjevanje uspešnosti vseh ostalih cepiv. Predvsem pa je vzpodbudno dejstvo, da britanski mediji že poročajo o začetku priprav njihovega zdravstvenega sektorja na množično cepljenje. Prvi naj bi se cepili najbolj izpostavljeni zdravstveni delavci in sicer že na začetku meseca decembra.

Sicer so svojo verzijo cepiva prvi na svetu že sredi avgusta izdelali Rusi, ki po včerajšnjih besedah predsednika Vladimirja Putina poleg že registriranih cepiv Sputnik V in EpiVakKorona sedaj pravkar končujejo testiranje že tretjega cepiva. Kitajci pa medtem zaključujejo kar štiri projekte cepiv, a nobeno še ni nared. Zgodba o cepivu pa ima še en nekoliko neprijeten in morda celo malce nehuman, a zagotovo zelo sodoben vidik.

Namesto, da bi mediji pozdravili ustvarjalce cepiva kot rešitelje številnih človeških življenj in kot heroje, ki bodo celemu planetu omogočili vrnitev v normalnost, so se večinoma razpisali o tem, za koliko odstotkov so na raznih borzah po svetu v zadnjih dneh poskočile vrednosti delnic farmacevtskih podjetij. 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.