Naslovnica Svet & EU Slovenska brošura o pravicah otrok tudi na Japonskem

Slovenska brošura o pravicah otrok tudi na Japonskem

Avtor: Spletno Uredništvo
V Tokiu so danes uradno predstavili japonski prevod slovenskega projekta ‘Naše pravice’, ki so ga slovenski strokovnjaki že pred 16 leti zasnovali na osnovi Konvencije Organizacije združenih narodov (OZN) za otrokove pravice.
Brošura ‘Naše pravice’ (foto: MZZ/Matjaž Schmidt)

Leta 2005, ko se je uveljavil Svetovni program za izobraževanje in usposabljanje za človekove pravice, so v Sloveniji pripravili posebno strokovno izobraževalno gradivo za področje pravic otrok in mladostnikov, ki so ga poimenovali ‘Naše pravice’. Gre za učno gradivo za učitelje in tudi za otroke, ki je posvečeno prav izobraževanju o pravicah najmlajših članov družbe. Otroci so ena najbolj občutljivih družbenih skupin, zato potrebujejo posebno zakonodajo.

»Cilj projekta ‘Naše pravice’ je, da se otroci med 10. in 12. letom starosti, v fazi razvoja in iskanja identitete, seznanijo s človekovimi pravicami, svojimi pravicami in spoštovanjem pravic drugih. Opolnomočenje otrok, predvsem z izobraževanjem o človekovih pravicah, vključno z njihovimi pravicami, je ena od ključnih prednostnih nalog slovenske zunanje politike na področju promocije človekovih pravic,« so zapisali na Ministrstvu za zunanje zadeve (MZZ) RS.

Danes so namreč v japonski prestolnici Tokiu uradno predstavili japonski prevod projekta oz. brošure ‘Naše pravice’. Ta pilotni projekt je bil očitno že ob nastanku zelo dobro zastavljen, saj so ga najprej sprejeli otroci in učitelji iz v Evropi, nato pa se je razširil po vsem svetu. Z MZZ so pojasnili, da je bilo namreč doslej gradivo prevedeno v 23 jezikov, projekt se je izvajal v 26 državah sveta, v njem je pa je že sodelovalo več kot 250.000 otrok.

Projekt ‘Naše pravice’ hkrati pomeni tudi izobraževanjem otrok in odraslih za spoštovanje človekovih pravic, za kulturo miru, strpnosti, razumevanja različnih verskih, etničnih, kulturnih, spolnih in drugih razlik, kar temelji na spoštovanju splošnih človekovih pravic in temeljnih svoboščin, v skladu s temeljnimi evropskimi vrednotami in temeljnimi listinami Organizacije Združenih narodov.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.