Naslovnica Slovenija Modernizirali so železniški predor pod Karavankami

Modernizirali so železniški predor pod Karavankami

Avtor: Spletno Uredništvo
Po devetmesečni popolni zapori železniškega predora Karavanke je bil pravkar spet vzpostavljen promet po tirih od postaje Jesenice do postaje Podrožca v Avstriji.  Gre za eno največjih železniških modernizacij v Sloveniji v zadnjih 30 letih.

Modernizirali so železniški predor pod Karavankami

Projekt prenove železniškega predora Karavanke je bil en izmed največjih mednarodnih prometno-infrastrukturnih projektov v državi, vsaj na področju železniškega prometa, od osamosvojitve Slovenije leta 1991 pa do danes. Pri prenovi in modernizaciji železniškega predora od Karavankami sta sodelovali Direkcija za infrastrukturo RS na slovenski in ÖBB Holding AG na avstrijski strani. Prenova pa je bila nujno potrebna, tako zaradi varnosti, kot tudi zaradi boljše povezave Slovenije z evropskim železniškim sistemom.

»V okviru del sta bila zaradi zagotovitve zadostnega prostora v predoru odstranjena oba obstoječa tira in položen nov tir, ki zadostuje novim varnostnim standardom. Izvedena je bila ureditev vozne mreže, sanirani so bili poškodovani deli konstrukcije predorske cevi, obnovljeni in restavrirani vstopni portali, urejeno je ustrezno odvodnjavanje, izveden je intervencijski hodnik, postavljene so signalnovarnostne in telekomunikacijske naprave,« so ob vnovičnem zagonu železniškega prometa skozi predor pojasnili z Direkcije za infrastrukturo RS.

Dela so se pričela lani v avgustu, nato je sledila popolna zapora proge do letošnjega 10. julija, ko so jo spet odprli. Natanko teden dni pred odprtjem so opravili tudi skupno slovensko-avstrijsko reševalno vajo v predoru, kjer so preverili delovanje vseh sistemov. Sicer prav vsa dela še niso končana, ampak bodo šele letos jeseni. S prenovo predora pod Karavankami so predvsem zadostili sodobnim varnostno-tehničnim zahtevam, poleg tega pa so omogočili višjo hitrost prometa oz. vlakovnih kompozicij – do 120 km/h.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.