Naslovnica Slovenija Slovenija že 20 let pomaga žrtvam vojn

Slovenija že 20 let pomaga žrtvam vojn

Avtor: Spletno Uredništvo

Predsednik slovenske države Borut Pahor je včeraj gostil prireditev ob 20-letnici delovanja Ustanove za krepitev človekove varnosti (ITF). Gre za enega najuspešnejših projektov slovenske zunanje politike, ki je nastal ob kuncu vojne v Bosni in Hercegovini, kasneje pa se je razširil na ves svet. V dveh desetletjih je ITF izvedel več kot 3100 projektov, zbral preko 430 milijonov ameriških dolarjev, očistil 148 kvadratnih kilometrov ozemlja, onesnaženega z minami, 1303 žrtvam min omogočil rehabilitacijo in več kot 500.000 oseb, med njimi veliko otrok, vključil v programe ozaveščanja o nevarnosti protipehotnih min.

 

ITF FACES

ITF, neprofitno, humanitarno Ustanovo za krepitev človekove varnosti je 12. marca 1998 ustanovila Vlada RS (foto: mzz.gov.si).

Prvotni namen Ustanove za krepitev človekove varnosti (ITF) je bila pomoč Bosni in Hercegovini (BiH) pri čiščenju ozemelj, onesnaženih z minami, in pomoč žrtvam min. Svoje delovanje je ITF v letih delovanja razširil ne le na območje ostalih držav jugovzhodne Evrope, temveč tudi na države Južnega Kavkaza, Srednje Azije, Bližnjega vzhoda, Severne in Zahodne Afrike, Latinske Amerike in Baltskih držav ter tako postal mednarodno uveljavljena nepridobitna organizacija, ki je do danes delovala že v 31 državah sveta, njene dejavnosti pa obsegajo odstranjevanje min, pomoč žrtvam min in naslavljanje drugih groženj človekovi varnosti.

Od začetka delovanja je ITF skupno zbral preko 430 milijonov USD donatorskih sredstev in implementiral preko 3.150 projektov in programov. Od tega so ZDA, skladno s pismom o nameri, ki sta ga novembra 1998 podpisala minister za zunanje zadeve dr. Boris Frlec in državna sekretarka ZDA Madeleine Albright, kot največji donator prispevale preko 203 milijonov ameriških dolarjev. Pomembne donatorice ITF so tudi Norveška, Nemčija, Slovenija, Kanada, Evropska komisija, Avstrija, Švica in Program ZN za razvoj – UNDP.

Delovanje ITF ves čas podpira tudi Vlada Republike Slovenije, ki je z rednimi letnimi donacijami za projekte ITF do danes skupaj namenila 14,1 milijona ameriških dolarjev. Hkrati Slovenija na srečanjih, ki potekajo v okviru Ottawske konvencije, krovnega univerzalnega instrumenta na področju protiminskega delovanja, redno promovira ITF, njegovo poslanstvo in konkretne projekte. Ministrstvo za zunanje zadeve v svojem sporočilu za javnost poudarja, da vsi organi ministrstva ter diplomatska predstavništva in konzulati Republike Slovenije ITF-ju vseskozi zagotavljajo vso potrebno politično in diplomatsko podporo.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.