Naslovnica Svet & EU Slovenija, Nemčija in Portugalska se že pripravljajo na predsedovanje

Slovenija, Nemčija in Portugalska se že pripravljajo na predsedovanje

Avtor: Spletno Uredništvo

V Berlinu je potekalo srečanje zunanjih ministrov naslednjega tria predsedujočih držav Svetu EU – Nemčije, Portugalske in Slovenije. Te države bodo Svetu EU predsedovale med drugo polovico leta 2020 in koncem leta 2021, priprave na predsedovanje pa že tečejo.

Slovenija Nemčija in Portugalska se že pripravljajo na predsedovanje Vsi se strinjajo, da je ponovna uveljavitev mednarodne vladavine prava zelo pomembna, saj bo sicer svetu popolnoma zavladal zakon močnejšega – vojaško, finančno ali tehnološko naprednejšega. Zato bi bilo na primer tudi glede etičnega čiščenja Palestine potrebno kaj storiti (foto: flikcr.com) 

 

Srečanje ministrov v Berlinu je pokazalo, da v pogledih Nemčije, Portugalske in Slovenije obstaja velika sorodnost glede aktualnih izzivov EU ter prednostnih nalog, ki bi jih morali vključiti v program tria. Ministri so spregovorili o pomenu vladavine prava in stanju v EU, ki se nahaja pred volitvami v Evropski parlament, položaju EU v globalnih mednarodnih odnosih ter o odnosih EU s Kitajsko in Afriko. Dotaknili so se tudi širitvenega procesa z državami Zahodnega Balkana in sosedske politike EU, so sporočili z Ministrstva za zunanje zadeve RS (MZZ).

Sicer sta Slovenija in Nemčija zelo dobri politični in gospodarski partnerici. Nemčija je celo najpomembnejša zunanjetrgovinska partnerica Slovenije, saj blagovna menjava iz leta v leto narašča in je v 2018 znašala že skoraj 12 milijard EUR. V skupno izjavo, ki so jo ministri vseh treh držav sprejeli na srečanju, so med drugim zapisali: »V vse bolj nepredvidljivem svetu, polnem izzivov, EU ostaja porok svobode, varnosti, stabilnosti in blaginje. Trdno smo prepričani, da za zaščito naših vrednot in interesov Unijo potrebujemo bolj kot kadarkoli prej.

Med svojim predsedovanjem v letih 2020/2021 si bomo prizadevali, da bo Evropska unija, ki jo povezuje edinstven nabor skupnih vrednot in načel, še močnejša in še bolj povezana. Pri opredeljevanju skupnih ciljev se bomo usmerili v iskanje oprijemljivih odgovorov na pričakovanja in pomisleke evropskih državljanov. Prizadevali si bomo še okrepiti svojo zavezanost enotni EU, utemeljeni na skupnih vrednotah, demokraciji, človekovih pravicah in načelih pravne države.

Skupaj bomo prispevali h gospodarsko močni Uniji, ki bo spodbujala zaposlovanje, rast in povezanost evropske družbe in se bo prilagajala izzivom digitalizacije, podnebnih sprememb in energetske tranzicije. Odločno podpiramo okrepljeno vlogo EU na svetovnem zunanjepolitičnem prizorišču za ohranitev in spodbujanje vključujoče večstranske ureditve. Za to bodo med drugim potrebni tesno sodelovanje z Organizacijo združenih narodov ter oživljen dialog in strateška partnerstva z drugimi globalnimi akterji na različnih celinah.«

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.