Naslovnica Šport V istem dnevu po vsej Slovenski turnokolesarski poti

V istem dnevu po vsej Slovenski turnokolesarski poti

Avtor: Spletno Uredništvo

Le tri leta po tem, ko je Komisija za turno kolesarstvo Planinske zveze Slovenije (KTK PZS) junija 2016 uradno odprla krožno Slovensko turnokolesarsko pot (STKP), so pripravili poseben ‘Migimigi izziv. 1. junija bodo prekolesarili STKP v 1 dnevu! Skupno vrtenje pedalov na 41 trasah 1850-kilometrske krožne poti pod vodstvom turnokolesarskih vodnikov PZS bo simbolno povezalo planince na kolesu, predstavilo edinstveno pot širšemu krogu rekreativcev in izrazilo močno željo po prijaznejši zakonodaji.

 V istem dnevu po vsej Slovenski turnokolesarski potiTrasa Slovenske turnokolesarske poti (STKP) na kateri so z oranžno so označene etape, ki bodo izvedene v povezavi z železniškim prevozom (foto. pzs.si)

 

Planinska zveza Slovenije (PZS) je poudarila, da Slovenska turnokolesarska pot (STKP) v svojih 41 etapah in 1850 kilometrih, ki vodijo po vseh pomembnejših gorskih skupinah, obišče kar 112 kontrolnih točk, med njimi več kot 50 planinskih koč in številne pomembne planinske in turistične znamenitosti. Na celotni trasi zbere več kot 50 tisoč višinskih metrov, najvišja točka STKP je Poštarski dom na Vršiču (1688 m), najnižji pa sta Piran in Sečoveljske soline (1 m).  STKP vodi kolesarja po neprometnih stranskih cestah, poljskih poteh, gozdnih vlakah in stezah.

Vseeno pa ni tehnično preveč zahtevna, čeprav je mestoma naporna – ponekod je treba kolo tudi potiskati, a nikjer nositi. O priljubljenosti STKP priča predvsem podatek, da je bilo prodanih že več kot 2250 Dnevnikov Slovenske turnokolesarske poti, 16 kolesarjev pa jo je že prevozilo v celoti. Poseben ‘Migimigi izziv Prekolesarimo Slovensko turnokolesarsko pot v enem dnevu‘ bo v soboto, 1. junija 2019 STKP približal širši javnosti, ki bo lahko pod vodstvom izkušenih turnokolesarskih vodnikov STKP prvič zavrtela pedale po njej. “Tako obsežnega projekta, kot je Slovenska turnokolesarska pot, ne bi mogli uresničiti brez učinkovitega dela velike množice predanih ljudi v daljšem obdobju.

Ravno prek vključevanja turnih kolesarjev iz celotne Slovenije STKP deluje povezovalno. Sam dogodek STKP v enem dnevu je pokazatelj izjemne pripadnosti turnih kolesarjev našemu načinu planinstva, hkrati pa priložnost za predstavitev STKP širšemu krogu rekreativcev,” poudarja načelnik Komisije za turno kolesarstvo PZS Atila Armentano. Izbrane etape STKP bodo 1. junija razdeljene na dve zahtevnostni stopnji: 9 logistično lažjih in 32 zahtevnejših etap. Za udeležbo na kateri koli je potrebno gorsko ali treking kolo s profiliranimi gumami. Nekatere trase so deloma prilagojene železniški povezavi, da bi STKP približali širšemu krogu turnih kolesarjev in spodbudili k trajnostni mobilnosti.

Število udeležencev je omejeno zaradi števila turnokolesarskih vodnikov in vlakovnih zmožnosti, (zato so potrebne prijave na spletni strani migimigi.si) udeležba pa je brezplačna. “V Sloveniji imamo zelo gosto mrežo markiranih planinskih poti, namenjenih pohodnikom, po drugi strani pa zelo malo označenih poti, namenjenih turnim kolesarjem. Za orientacijo zato mnogo turnih kolesarjev poleg zemljevidov uporablja tudi GPS-naprave. Ko smo se na PZS odločili, da pripravimo Slovensko turnokolesarsko pot kot osnovno hrbtenico prihodnje mreže turnokolesarskih poti, smo za orientacijo predvideli GPS-naprave in poti nismo nameravali markirati.

V spletnem vodniku smo pripravili opise etap, slikovni material, zemljevide in GPS-sledi, misleč, da smo s tem ponudili vse potrebne informacije. “Kmalu se je pokazalo, da večina kolesarjev – podobno kot pohodnikov – želi, da so poti markirane, saj nekateri niso vešči uporabe GPS-naprav, za vse pa velja, da se lažje znajdemo na markiranih poteh. Zato že tri leta STKP postopoma markiramo in opremljamo z usmerjevalnimi tablami. Poleg obilice prostovoljnega dela so za ureditev poti potrebna tudi znatna finančna sredstva, zato smo se povezali z zainteresiranimi partnerji, predvsem s področja turizma.

S skupno akcijo Zavarovalnice Adriatic Slovenica in Komisije za turno kolesarstvo PZS pa poskušamo tokrat STKP predstaviti čim širši javnosti pod vodstvom naših turnokolesarskih vodnikov,” pa je ob tej priložnosti povedal predsednik PZS Jože Rovan, ki je sicer tudi idejni oče STKP.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.