Naslovnica Svet & EU Seznam jurisdikcij, ki ne pristajajo na davčne zahteve EU

Seznam jurisdikcij, ki ne pristajajo na davčne zahteve EU

Avtor: Spletno Uredništvo
Države članice Evropske unije so posodobile svoj seznam držav oziroma jurisdikcij, ki z evropskimi organi niso pripravljene sodelovati v davčne namene. Gre predvsem za srednjeameriške in pacifiške davčne oaze ter za Rusijo.
Seznam jurisdikcij, ki ne pristajajo na davčne zahteve EU

V ozadju ne-sodelovanja z EU se običajno skriva pranje denarja (foto: pxhere.com)

Z Evropske komisije so sporočili, da je po najnovejšem ažuriranju seznama držav, teritorijev in jurisdikcij na spisku ostalo še dvanajst imen. Gre za jurisdikcije, ki niso izboljšale svojih standardov davčnega upravljanja kot je bilo pričakovano s strani EU, ali pa niso dosegle zadostnega napredka pri izpolnjevanju svojih prejšnjih zavez. Sicer pa na novem seznamu ni kakšnih večjih presenečenj.

Po abecedne vrstnem redu so nanizane Ameriška Samoa, Angvila, Antigva in Barbuda, Fidži, Guam, Palau, Panama, Rusija, Samoa, Trinidad in Tobago, Ameriški Deviški otoki in Vanuatu. Gre torej za srednjeameriške in pacifiške davčne oaze ter za Rusijo. Seznam pa se je skrajšal, saj so tokrat s seznama nekooperativnih jurisdikcij za davčne namene odstranili štiri jurisdikcije – Bahame, Belize, Sejšele ter otoke Turks in Caicos.

»Bahami ter otoki Turks in Caicos so bili v celoti umaknjeni s seznama, ker so uspešno odpravili pomanjkljivosti pri uveljavljanju zahtev glede ekonomske vsebine. Belize in Sejšeli so bili premaknjeni v Prilogo II v pričakovanju rezultatov dodatnega pregleda Svetovnega foruma o davčni preglednosti in izmenjavi informacij. EU bo te zaveze pozorno spremljala, da se zagotovi njihovo nadaljnje izvajanje,« so sporočili s Komisije EU.

Podobno bo EU spremljala tudi seznam teh držav, ki sicer sodelujejo z EU, vendar še niso uspešno izpolnili vseh svojih obveznosti. Poleg že omenjenih dveh so na tej listi še Armenija, Britanski Deviški otoki, Curacau, Kostarika, Eswatini, Malezija, Turčija in Vietnam.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.