Naslovnica Slovenija Nova pošiljka slovenske pomoči za palestinske civiliste

Nova pošiljka slovenske pomoči za palestinske civiliste

Avtor: Spletno Uredništvo
Vlada Republike Slovenije je sprejela odločitev, da se palestinskemu civilnemu prebivalstvu preko Jordanije nudi materialno pomoč v obliki hrane in opreme za nastanitev  v višini 434.105 evrov. Poleg tega bo Agenciji Združenih narodov za pomoč palestinskim beguncem na Bližnjem vzhodu (UNRWA) prispevala še dodatnih 500.000 evrov.
Nova pošiljka slovenske pomoči za palestinske civiliste

Otroci v razrušeni Gazi (foto: pxhere.com)

Vsakomur, ki vsaj bežno spremlja aktualno politično dogajanje po svetu, je jasno, kako katastrofalne so za civiliste varnostne in humanitarne razmere na območju Gaze. Primanjkuje vode, hrane, elektrike in goriva, širijo se bolezni, zdravstvene zmogljivosti so že skoraj v celoti usahnile, civilno prebivalstvo pa tudi zato umira, še zlasti najbloj ranljive skupine, kot so ženske, otroci, starejši, bolniki in ranjenci.

Republika Slovenija se je zato odločila, da bo palestinskemu prebivalstvu preko Jordanije poslala pošiljko materialne pomoči v obliki hrane in opreme za nastanitev v višini 434.105 evrov. Pošiljko bo prevzela jordanska humanitarna organizacija Jordan Hashemite Charity Organisation, ki jo je po nedavnem dvostranskem srečanju med predlagalo jordansko ministrstvo za zunanje zadeve.

»Materialna pomoč bo zagotovljena iz materialnih zalog, s katerimi razpolagata Slovenska vojska ter Uprava RS za zaščito in reševanje, obsega pa10.560 kompletov suhih dnevnih obrokov, 2500 odej in 1000 ležalnih podlog. Ob navedeni materialni pomoči bo pošiljka vsebovala tudi donacijo Karitasa s pošiljko palete mleka v prahu ter Rdečega križa Slovenije s pošiljko palete otroških plenic in palete otroške hrane,« so sporočili z Ministrstva za obrambo.

Spomnili so tudi, da je Republika Slovenija je kot odgovorna nestalna članica Varnostnega sveta Organizacije združenih narodov (OZS) zavezana nuditi pomoč civilnemu prebivalstvu, ki trpi ob vojaških spopadih. Z Ministrstva za zunanje in evropske zadeve so kmalu zatem oznanili, da je Vlada RS sprejela še dodaten sklep, da bo Agenciji Združenih narodov za pomoč palestinskim beguncem na Bližnjem vzhodu (UNRWA) prispevala še dodatnih 500.000 evrov.

 

 

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.