Naslovnica Svet & EU Sedanji sistem EU ne deluje, zato prihaja nov pakt o migracijah in azilu

Sedanji sistem EU ne deluje, zato prihaja nov pakt o migracijah in azilu

Avtor: Spletno Uredništvo

Komisija EU je predstavila nov predlog pakta o migracijah in azilu. Novi pakt naj bi izboljšal in pospešil postopke v celotnem sistemu EU za azil in migracije. Zaradi boljšega delovanja sistema naj bi se tudi vzpostavilo ravnotežje med načeloma pravične delitve odgovornosti in medsebojne solidarnosti.

 Sedanji sistem EU ne deluje zato prihaja nov pakt o migracijah in azilu

EU še vedno išče delujoč in celovit pristop k migracijam, saj se stališča držav članic pogosto precej razlikujejo (foto:en.wikipedia.org)

 

Komisija EU je pravkar predstavila nov predlog evropskega pakta o migracijah in azilu, prek katerega naj bi poboljšali in tudi pospešili postopke v celotnem sistemu EU za azil in migracije. Problematika migracij je sicer zelo kompleksna, saj je potrebno hkrati upoštevati osnovne človeške pravice ljudi, ki iščejo mednarodno zaščito ali boljše življenje, na drugi stani pa tudi vse težave držav, predvsem tistih na zunanjih mejah EU.

Po mnenju Komisije pa bi morali upoštevati tudi pomisleke drugih držav članic, ki jih skrbi, da v primeru nespoštovanja postopkov na zunanjih mejah EU, potem tudi njihovi nacionalni sistemi za azil ne bi bili kos novim večjim migracijam. V sporočilu za javnost Evropske komisije so presenetljivo jasno priznali, da sedanji sistem ne deluje več, EU pa ga v zadnjih petih letih ni znala popraviti. Morda pa je nedavni požar na grškem otoku Moria pomagal premakniti stvari z mrtve točke.

„Moria je kruto opozorilo, da stvari ne moremo več delati napol. Prišel je čas, da podpremo skupno evropsko migracijsko politiko. Pakt zagotavlja manjkajoče dele celovitega pristopa k migracijam. Vsaka država članica doživlja migracije po svoje, pri čemer je treba različne in edinstvene izzive, s katerimi se vse soočajo, priznati in reševati,“ je dejal podpredsednik za spodbujanje evropskega načina življenja Margaritis Shinas.

Komisija EU z novim paktom o migracijah in azilu poskuša najti nove skupne rešitve za problematiko množičnih migracij, osnovni cilj pa je preiti z začasnih rešitev na predvidljiv in zanesljiv sistem upravljanja migracij. Novi predlogi prinašajo okrepljeno sodelovanje s tretjimi državami glede hitrih vrnitev, več zakonitih poti in tudi odločne ukrepe za boj proti tihotapcem ljudi, medtem ko istočasno ščitijo osnovno pravico do prošnje za azil.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.