Naslovnica Gospodarstvo Letos predvsem o leseni gradnji in o zapuščini zanamcem

Letos predvsem o leseni gradnji in o zapuščini zanamcem

Avtor: Spletno Uredništvo

Jutri se pričenja tridnevni festival Odprte hiše Slovenije, ki je posvečen arhitekturi in nepremičninam. Letošnja izdaja festivala, ki je že 11. po vrsti, se imenuje ‘Arhitektura za prihodnje generacije’. Poleg spodbujanja uporabe lesa v gradnji se bodo udeleženci posvetili tudi vprašanju, kaj pravzaprav želimo zapustiti prihodnjim rokovom. 

Letos predvsem o leseni gradnji in o zapuščini zanamcemLesena učilnica na odprtem ob reki Muri (foto: SPIRIT Slovenija)

 

Vikend, ki prihaja, bo minil v znamenju 11. festivala ‘Odprte hiše Slovenije’. in sicer gre za arhitekturno-nepremičninski festival, ki so ga poimenovali ‘Arhitektura za prihodnje generacije’. V sklopu tega dogodka bo svoja vrata javnosti odprlo kar 90 zasebnih in javnih objektov po vsej državi. Med njimi bo 16 objektov povsem lesenih, 5 vrhunskih lesenih ambientov in zunanja lesena učilnica na prostem ob Muri, ki je v tem času še posebej zanimiv projekt.

Uporaba oz. predelava lesa namreč pomeni okoljsko, socialno in gospodarsko priložnost za marsikaterega posameznika, podjetje ali državno strukturo. Letos bodo osrednje teme festivala prehod v novo desetletje, razmislek o bivanju v prihodnosti in o prostorsko-arhitekturni zapuščini zanamcem. Sicer pa so v nekaterih državah sveta glede uporabe lesa v gradnji svetlobna leta pred nami.

»V Sloveniji tovrstna gradnja predstavlja le okoli deset odstotkov vseh gradenj, medtem ko v Skandinaviji v lesenih hišah živi kar 70 odstotkov ljudi. V zadnjih letih je sicer opaziti povečano zanimanje za gradnjo lesenih objektov tudi pri nas, kar je posledica večje ozaveščenosti investitorjev ter splošnega zavedanja o pomenu kakovostnega bivanja in uporabi lesa v bivalnem okolju,« so pojasnili z agencije SPIRIT Slovenija, ki na festivalu sodeluje že nekaj let.

Agencija namreč aktivno spodbuja gradnjo lesenih hiš in javnih objektov ter hvali pozitivne učinke, ki jih takšna gradnja prinaša.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.