Naslovnica Slovenija Sanaciji v Piranu bo sledila še vrsta posegov po vsej državi

Sanaciji v Piranu bo sledila še vrsta posegov po vsej državi

Avtor: Spletno Uredništvo

Piranska cerkev sv. Jurija in bližnje župnišče se nahajata na eni najbolj atraktivnih lokacij v državi, a sta v nevarnosti zaradi erozije in drsenja tal. Zato sta Občina Piran in Ministrstvo za okolje in prostor (MOP) podpisala pogodbo o sofinanciranju nujnih zaščitnih protiukrepov. Podobno naj bi ukrepali še na 31 lokacijah po državi, za kar naj bi skupno porabili 7,8 milijona evrov.

Sanaciji v Piranu bo sledila še vrsta posegov po vsej državiPiransko župnišče in cerkev sta neposredno na udaru vetra in morja, zato se klif kruši (foto: FB Portorož&Piran/TZ Portorož)

 

Piranska stolnica sv. Jurija in bližnje župnišče se nahajata na eni najbolj atraktivnih lokacij v državi, a sta v nevarnosti zaradi vse večje erozije klifa in posledičnega drsenja tal. Cerkev obstaja vsaj od 14. stoletja, današnjo podobo je dobila šele v 17. stoletju, že zdavnaj pa so okrog nje urediti tudi podporne zidove. Pa ne le zaradi rovov in skritih prostorov pod cerkvijo, ampak zato, ker so so že v starih časih ugotovili, da tla niso najbolj stabilna.

Podobno je tudi v bolj modernih časih, saj erozije klifa in posedanja tal nikoli niso uspeli v celoti oziroma dokončno zaustaviti, pa čeprav je bilo posegov že veliko. Ker se je stanje v zadnjem letu spet opazno poslabšalo, sta Občina Piran in Ministrstvo za okolje in prostor (MOP) morala podpisati sporazum o novih sanacijskih delih. Vrednost posegov znaša 393.721 evrov, zadnja dela pa so se začela že septembra.

»Projekt zajema vgradnjo sider, montažo mrež in vgradnjo mikropilotov in veznih gred na območju klifa pod župniščem v Piranu. Z izvedenimi deli bo zavarovan objekt župnišča, kjer je erozija klifa napredovala v tolikšni meri, da je zid župnišča nad klifom že pričel pokati, saj je ostal brez opore v temeljnih tleh in je grozila porušitev. Izvedena bo tudi zaščita brežine med podpornimi oboki cerkve sv. Jurija in samim župniščem z vgradnjo sidranih zaščitnih mrež,« so pojasnili z MOP.

Ta projekt naj bi končali do februarja 2021, MOP pa ga bo sofinanciralo z 322.772 evri. Piranski ukrepi pa so le del širšega načrta ministrstva, saj je slednje po letošnjem javnem pozivu   prejelo kar 54 predlogov občin za izvedbo nujnih ukrepov za skupno156 pojavov nestabilnosti tal. Na MOP namreč ugotovili, da v sedanji zakonodaji obstaja luknja med večjmi naravnimi katastrofafmi in manjšimi, lokalnimi nezgodami, ki pa jih občine vseeno ne zmorejo same sanirati. 

»Veliko zemeljskih plazov in podorov se torej sproža izven dogodkov, ki so v veljavni zakonodaji opredeljeni kot naravna nesreča večjega obsega,« so zapisali na MOP. Ministrstvo je zato pripravilo ‘Program nujnih ukrepov za odpravo posledic nestabilnosti tal majhnega in srednjega obsega za leti 2020 in 2021’, prek katerega bodo predvidoma sofinancirali podobne sanacije pri 32 pojavih nestabilnosti tal po vsej državi. Celoten program sanacijskih ukrepov je ‘težek’ 7,8 milijona evrov.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.