Naslovnica Svet & EU Če gre vse po načrtih, se po vsej EU obetajo množična cepljenja takoj po božiču

Če gre vse po načrtih, se po vsej EU obetajo množična cepljenja takoj po božiču

Avtor: Spletno Uredništvo

Z različnih koncev sveta prihaja cela vrsta pozitivnih novic glede cepljenja proti koronavirusu Covid 19. Po pričetku cepljenja v Združenem kraljestvu bodo predvidoma že v naslednjih dneh pričeli s cepljenjem tudi v EU in v ZDA.

Če gre vse po načrtih se po vsej EU obetajo množična cepljenja takoj po božičuV EU naj že v ponedeljek, 21. decembra, kot prvo uradno potrdili cepivo nemško-ameriške naveze BioNTech-Pfizer (foto: flickr.com/commons.wikimedia.org/U.S. Secretary of Defense)

Po pričetku cepljenja v Združenem kraljestvu bodo že v naslednjih dneh pričeli s cepljenjem proti koronavirusu tudi v EU in v ZDA, a gre za različna cepiva. Tako naj bi v ZDA že prihidnji teden startali s cepivom amerško-španske farmacevtske naveze Moderna, ki naj bilo kar 95-odstotno učinkovito, hraniti pa naj bi ga bilo moč pri -20 stopnij Celzija. Če bo oboje držalo, gre za najbolj učinkovito od vseh doslej proizvedenih cepiv proti okužbi s koronavirusom Covid 19.

Evropska komisija pa je medtem zaključila pripravljalne pogovore s sedmim farmacevtskim podjetjem, ki se trudi proizvesti cepivo. Z družbo Novavax, ki ima sedež v ameriški zvezni državi Maryland, naj bi Komisija EU tudi kmalu podpisala pogodbo, po kateri bi vsem državam članicam EU omogočila nakup 100 milijonov doz (z možnostjo nadaljnjega nakupa dodatnih 100 milijonov odmerkov).

»Danes zaključeni pripravljalni pogovori s podjetjem Novavax dopolnjujejo že zagotovljen širok portfelj cepiv, ki se bodo proizvajala v Evropi, vključno s pogodbami, ki so že bile podpisane s podjetji AstraZeneca, Sanofi-GSK, Janssen Pharmaceutica NV, BioNtech-Pfizer, CureVac in Moderna. Z raznolikim portfeljem cepiv bo Evropa dobro pripravljena na cepljenje, ko se bodo cepiva izkazala za varna in učinkovita,« so pojasnili s Komisije EU.

Poleg tega je Komisarka za zdravje in varnost hrane Stela Kiriakides pozvala vse države članice EU, naj bodo že bodo že v začetku leta 2021 pripravljene na cepljenje z nekaterimi od teh cepiv, ko bodo enkrat dokazano varna in učinkovita. Glede samega Novavaxa pa so s Komsije EU povedali še to, da gre za biotehnološko podjetje, ki je specializirano za razvoj cepiv naslednje generacije za različne hudo nalezljive bolezni.

Njihovo namensko cepivo proti okužbi s Covidom pa je cepivo z beljakovinsko podenoto, ki je že v tretji fazi kliničnega preskušanja. Komisija je še poudarila svojo čvrsto odločenost, da bo zagotovila, da bo cepivo dobil prav vsakdo, ki ga potrebuje, in sicer povsod po svetu, ne le v državah Evropske unije. »Dokler ne bomo varni vsi, ne bo varen nihče,« pravi slogan Evropske komisije.

Sicer pa pri Evropski medicinski agenciji (EMA) že od 1. decembra pospešeno testirajo potencialna cepiva štirih različnih farmacevtskih družb: Janssen-Cilag International (Belgija), BioNTech-Pfizer (Nemčija-ZDA), AstraZeneca-Univerza Oxford (Združeno kraljestvo) in Moderna Biotech Spain (Španija-ZDA).  Predsednica Komisije EU Ursula von der Leyen je pred dvema dnevoma napovedala, da se bo v vseh državah članicah EU kampanja množičnega cepljenja proti koronavirusu začela 27. decembra. 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.