Naslovnica Slovenija S školjkami v poletje

S školjkami v poletje

Avtor: Spletno Uredništvo

Končno je posijalo sonce in tudi temperature se dvigajo, kot se za mesec maj spodobi. Na Slovenski obali pa bodo od 1. junija dalje v Izoli priklicali poletje z drugo akcijo kulinarične sezone – ‘Dnevi domačih pedočev’. Ta bo deloma sovpadala tudi z mednarodnim filmskim festivalom Kino Otok, ki se 5. junija ponovno vrača v Izolo. Tokrat bo v času festivala zabavno tudi v Izolani – hiši morja. 

S školjkami v poletje Ena od tradicionalnih mediteranskih jedi so pedoči (foto: Matevž Kostanjšek_Love Istria/TZI)

 

Po uspešno izpeljani aprilski akciji ‘Dnevi špargljev’ se v Izoli kulinarična zgodba v juniju nadaljuje z že tradicionalnimi ‘Dnevi domačih pedočev’. Ti bodo tudi letos v okviru projekta ‘Kilometer nič’ potekali prva dva tedna v juniju, s svojo bogato ponudbo jedi pripravljenih iz te vrste školjk pa se bo predstavilo kar 22 izolskih gostincev iz mesta in podeželja. »Od 1. pa vse do 16. junija vabljeni v izolske gostilne in restavracije, kjer vas bodo lokalni gostinci razvajali z domačimi pedoči ter drugimi jedmi pripravljenimi na osnovi školjk in drugih morskih dobrot.

Morske okuse boste lahko spoznavali tudi v jeseni, ko vas med 14. in 29. septembrom vabimo na ‘Dneve bakalaja’, kulinarično zgodbo pa bomo zaključili z Dnevi kraljestva ribe, ki bodo potekali od 12. oktobra do 9. novembra,« pravijo na Turističnem združenju Izola (TZI). ‘Izolana – hiša morja’ pa bo tudi letos eno od prizorišč mednarodnega filmskega festivala Kino Otok, ki se v Izolo prav tako začenja prve dni junija.

V Izolani – hiši morja bodo vsak dan predvajali dokumentarne video posnetki na temo modelarstva, ribištva in obnove starih bark, ki so v Izoli nastali v sklopu projekta Mala barka 2. Vstop v pritlično nadstropje bo tako za čas festivala Kino Otok ( od 5. do 9. junija) brezplačen – vsak dan, od srede do nedelje, med 12. in 18. uro. Z junijem pa bodo začeli izvajati tudi novo posebno doživetje za otroke, ki bodo v muzeju iskali skriti zaklad in se skozi igro spoznavali z izolsko zgodovino.

Sicer s TZI spročajo, da so po prvih podatkih za prve štiri mesece leta 2019 v Izoli skupaj beležili 20% več prihodov in 4% več nočitev. V aprilu so več prihodov (13%) in prenočitev (16%) zabeležili v večini vrst namestitvenih objektov. V kategoriji hotelov so skupaj našteli 9% več prihodov in 16% več opravljenih nočitev, v gostiščih pa 15% več prihodov in 6% več opravljenih nočitev. Nekaj manj nočitev je bilo opravljenih le v obeh avtokampih. V preteklem mesecu so v Izoli našteli 42% domačih gostov, sledijo jim Italijani (14%) ter Avstrijci in Nemci (oboji po 12%).

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.