Naslovnica Svet & EU S Poljaki se dobro razumemo, a najbrž še premalo sodelujemo

S Poljaki se dobro razumemo, a najbrž še premalo sodelujemo

Avtor: Spletno Uredništvo

Predstavniki slovenske vlade so po delovnem obisku Madžarske, ki je imel infrastrukturno-gospodarski značaj, obiskali tudi Poljsko. Ta obisk je imel bolj diplomatski predznak, čeprav je bilo ponovno govora tudi o infrastrukturnih projektih, predvsem glede pobude ‘Tri morja’. 

S Poljaki se dobro razumemo a najbrž še premalo sodelujemo Iz Luke Koper je že od devetdesetih let potujejo avtobmobili, predvsem tisti južnokorejskih proizvajalcev, na vlakovnih kompozicijah za Poljsko, sedaj pa se politki pogovarjajo o novem koridorju (foto: sl.wikipedia.org)

 

Obisk delegacije Ministrstva za zunanje zadeve RS v Varšavi je še samo poglobil že tradicionalno odlične odnose med Slovenijo in Poljsko. Slovanski državi, ki ju povezujejo tudi razni zgodovinski dogodki, sta danes partnerki v EU, v paktu NATO, že od devetdesetih let pa dobro sodelujeta tudi v regionalnih srednjeevropskih pobudah, kot je Višegrajska skupina in tudi v drugih mednarodnih strukturah.

Slovenija se je Poljski, kot se spodobi, ob tej priložnosti posebej najprej zahvalila za pomoč pri repatriaciji slovenskih državljanov, ki so spomladi zaradi epidemije ostali ujeti v tujini. Delegaciji sta nato spregovorili o dobrem gospodarskem sodelovanju med Slovenijo in Poljsko. Meddržavna blagovna menjava namreč konstantno narašča in bo kmalu presegla 2 milijardi evrov.

Govora je bilo tudi o pobudi ‘Tri morja’, katero si je zamislila prav Poljska, Slovenija pa v njej sodeluje od samega začetka. Gre prometno in plinovodsko povezovanje držav iz baltskega, črnomorskega in jadranskega bazena ter vseh srednjeevropskih držav, ki se nahajajo vmes med temi območji. Čeprav je v projektu še veliko nejasnosti in nedorečenosti, se Slovenija močno zanima zanj.

Predvsem gre za vključevanje Luke Koper v bodoči Baltsko-jadranski železniški koridor, ki je del načrtovanega vseevropskega transportnega omrežja. Na junijskem zasedanju Sveta za internacionalizacijo slovenskega gospodarstva, kjer je bilo govora o pobudi ‘Tri morja’, so bili prisotni predstavniki kar 6 ministrstev, dveh drugih državnih struktur, SID banke, Javne agencije SPIRIT, Slovenske turistične organizacije, Gospodarske zbornice Slovenije in Obrtne zbornice Slovenije (ni pa bilo predstavnikov Slovenskih železnic in Luke Koper).

V nadaljevanju je slovenska stran predstavila prioritete predsedovanja Slovenije Svetu EU, ki bo na vrsti v drugi polovici leta 2021. Mednje sodijo priprava načrtov EU za izredne razmere, kot so pandemije, krepitev odpornosti EU na kibernetske napade, širjenje EU na države Zahodnega Balkana. Govora pa je bilo tudi o migracijskih izzivih, s katerimi se sooča Slovenija, pa tudi preostala Evropa.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.