Naslovnica Slovenija Prihaja nov Zakon o učinkoviti rabi energije

Prihaja nov Zakon o učinkoviti rabi energije

Avtor: Spletno Uredništvo

Sloveniji se obeta nov ‘Zakon o učinkoviti rabi energije’. Nov skupek predpisov je namenjen spodbujanju večje energetske učinkovitosti, poleg tega pa je prilagojen aktualni evropski zakonodaji.

Prihaja nov Zakon o učinkoviti rabi energije

Nekatere določbe novega besedila ‘Zakon o učinkoviti rabi energije’ so enake določbam v trenutno veljavnem Energetskem zakonu, nekatere pa so spremenjene oz. usklajene z zakonodajo EU (foto: publicdomainpictures.net)

 

Z Ministrstva za infrastrukturo (MZI) so sporočili, da so spisali novo besedilo ‘Zakona o učinkoviti rabi energije’. Nov skupek predpisov vsebinsko ureja učinkovito rabo energije na različnih področjih v državi. Tako tekst predvideva ažurirane splošne ukrepe za spodbujanje energetske učinkovitosti, ukrepe za povečanje učinkovite rabe energije, zahteve po energetski učinkovitosti za različne izdelke in zagotavljanje energetske učinkovitosti stavb.

»Bistvene spremembe zaradi prenosa evropske zakonodaje glede na določbe trenutno veljavnega Energetskega zakona dopolnjujejo vsebinske zahteve iz Direktive o energetski učinkovitosti stavb glede Dolgoročne strategije prenove stavb; določajo merjenje porabljene energije in informacije o obračunu: določbe so razdeljene posebej za merjenje porabe zemeljskega plina in posebej za merjenje porabe ogrevanja, hlajenja in sanitarne tople vode,« so sporočili z MZI.

Poleg tega bodo novosti glede meritev in delitev stroškov v večstanovanjskih stavbah – govora je o delilnikih in daljinskem odčitavanju. Prav tako se bodo po novem zakonsko uredila polnilna mesta za električna vozila in sicer v skladu z evropskimi direktivami glede umestitve polnilnih mest in infrastrukture za napeljavo električnih vodov. Pri končnih odjemalcih je na novo postavljena meja glede prihrankov energije 100 MWh za dobavitelje trdnih goriv.

Poleg tega so v novem besedilu Zakona opredelili naloge odgovornih oseb v sistemu upravljanja z energijo v javnem sektorju ter določili varnostne parametre pri pregledih sistemov za avtomatizacijo in nadzor stavb.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.