Naslovnica Slovenija S kočijo od Lipice do Dunaja

S kočijo od Lipice do Dunaja

Avtor: Spletno Uredništvo

Nemško družina Matern se je svojimi petimi lipicanci včeraj podala na spektakularno pot od Lipice do Dunaja, natančneje od lipiške Kobilarne pa vse do Španske jahalne šole na Dunaju. Petčlanska družina, ki ji bodo pomagali številni prijatelji in ljubitelji konjeništva, bo na poti do cilja prepotovala skoraj 600 kilometrov. 

S kočijo od Lipice do Dunaja Ekspediciji so v Kobilarni Lipica podarili podkve, ki že tradicionalno prinašajo srečo (foto: Kobilarna Lipica / Mediaspeed).

 

Nemška družina Matern se je včeraj podala na dolgo pot od Lipice do Dunaja. Potovanje se je začelo z vožnjo skozi Lokev, mimo Divače in skozi gozdove Vremščice do Gornje Košane, danes se je nadaljevalo do Nove vasi pri Blokah, jutri pa naj bi prišla kočija do Šentvida pri Stični. Nato bo prenočila v Trbovljah, Celju, Pragerskem, Trnovi Vasi in Rogašovcih ter nadaljevala pot po Avstriji. Člani družine bodo veseli vseh, ki jih bodo pričakali ob poti in jih pospremili za kakšno urico, dnevno pa naj bi kočija prevozila od 30 do 50 kilometrov.

»Ti lipicanci imajo res veliko srce«, je ob začetku poti družine Matern z lipicansko peterovprego dejal Miha Tavčar, podpredsednik Združenja rejcev lipicanca Slovenije in aktualni svetovni prvak v maratonski vožnji, ki je pred leti osebno poskrbel za šolanje dveh lipicancev družine Matern, medtem ko je druga dva šolal Boštjan Brinjovc. Maratonski podvig družine Matern pa zagotovo ne bi bil možen brez Janeza Peternela iz Vzrejne hiše lipicancev Barbana, ki jim je pomagal izbrati in kupiti štiri bele slovenske lipicance, pa tudi novega črnega lipicanca iz kobilarne Đakovo na Hrvaškem.

Andreas in Ute Matern sta svoj podvig začela z veliko dobre volje in odlično pripravljena. Skupaj s tremi otroki sta konje zapregla v renovirano kočijo tipa omnibus, ki sprejme šest potnikov. V spremstvu jahačev in lipicancev Kobilarne Lipica sta se najprej popeljala po Lipici, ki je prva in izvorna kobilarna lipicanske pasme konj, nato pa sta se podala proti Avstriji.

Pred tem sta se Andreas in Ute Matern zahvalila za podporo slovenskim prijateljem iz Združenja rejcev lipicanca Slovenije, s katerimi sta povezana že od leta 2013, ko sta se z lipicanci podala na pot od Bavarske do Slovenije, in od leta 2016, ko sta nastopila na Dnevih Kobilarne Lipica.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.