Naslovnica Svet & EU Romuni prvič na čelu Sveta

Romuni prvič na čelu Sveta

Avtor: Spletno Uredništvo

Od 1. januarja je predsedovanje Svetu EU prevzela Romunija. Romunski poslanci v parlamentu EU so za naslednjih šest mesecev v ospredje postavili povečan evropski proračun in Brexit.

romaniaPredsedovanje Svetu EU je prvič po vstopu v Unijo prevzela Romunija (foto: europarl.europa.eu) 

 

Za prihajajoče 6-mesečno predsedovanje Svetuu EU si je Romunija zastavila naslednje prioritete: pospeševanje rasti, zagotavljanje konkurenčnosti evropskega gospodarstva, izboljšanje notranje varnosti, promocija evropskih vrednot demokracije, svobode in človekovih pravic, spoprijemanje z rasizmom, ksenofobijo, antisemitizmom in populizmom.

Med predsedovanjem se bo Romunija morala spopasti tudi z dvema pričakovano težkima temama, in sicer z Brexitom in pogajanji o prihodnjem večletnem proračunu Evropske unije. Maja bo Romunija v transilvanskem mestu Sibiu gostila neformalni vrh Evropskega sveta, na katerem so bodo voditelji držav EU predvidoma prvič brez Velike Britanije pogovarjali o prihodnosti unije.

 »Pričakujem dogovor o viziji Evrope, ki izključuje Evropo dveh hitrosti. Verjamem, da bo na vrhu v Sibiu prevladala solidarnost in enotnost med članicami. Prav tako pričakujem, da se bomo na tem vrhu uspeli dogovoriti o evropskem proračunu, verjetno pa bomo tam potrjevali tudi dogovor o Brexitu.

Potrebno je tudi oblikovati pristop do možne širitve EU na Balkan ter razmisliti o prihodnjem sodelovanju z državami t.i. Vzhodnega partnerstva. Med predsedovanjem Romunije bi bilo potrebno tudi bolje definirati področje skupne evropske obrambne politike,« pravi romunski psolanec v parlementu EU Victor Boștinaru, ki je obenem podpredsednik politične skupne S&D:

Norica Nicolai, podpredsednik politične skupne ALDE: “Žal prvo romunsko predsedstvo prihaja v času, ko imata tako EU kot Romunija ogromno izzivov. Proračun in Brexit bosta močno vplivala na prihodnost EU. Upam, da bo romunsko predsedstvo uspešno promoviralo pro-evropske vrednote v času, ko se krepi ekstremizem in populizem.”

S parlamenta eu so spomnili še, da se sicer predsedstvo Sveta med državami članicami EU po načelu rotacije zamenja vsakih šest mesecev. Predsedstvo je odgovorno za pospeševanje dela Sveta v zvezi z zakonodajo EU, s čimer zagotavlja kontinuiteto programa EU, nemoteno odvijanje zakonodajnih procesov in sodelovanje med državami članicami.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.