Naslovnica Gospodarstvo Obnova in posodobitev Poti miru bosta stali skoraj 3 milijone evrov

Obnova in posodobitev Poti miru bosta stali skoraj 3 milijone evrov

Avtor: Spletno Uredništvo

Pot miru, ki od Alp do Jadrana povezuje dediščino Soške fronte, bodo v prihodnjih treh letih nadgradili in obnovili. Pet partnerjev s slovenske in italijanske strani si bo v prihodnjih letih za prenovo, vzdrževanje, naložbe, promocijo zgodovinskega turizma in izobraževanje razdelilo 2,9 milijona evrov evropskih sredstev.

italijanska kostnica 2Kostnica padlih italijanskih vojakov nad Kobaridom (foto: potmiru.si)

 

V Posočju se kmalu obeta pomembna nadgradnja in posodobitev infrastrukture ob ‘Poti miru‘, ki je kot produkt zgodovinsko-kulturnega turizma izjemnega pomena za ohranjanje dediščine prve svetovne vojne v teh krajih. Pot miru, ki poteka od Loga pod Mangartom do Trsta, povezuje celotno območje Soške fronte, njeni začetki pa segajo v leto 2007, ko so v Posočju povezali šest muzejev na prostem z dediščino prve svetovne vojne.

Cilj tega mednarodnega projekta je, da bi jo skupaj z italijanskimi partnerji uredili do te mere, da bi postala daljinska pohodniška pot, označena in opremljena z vso potrebno infrastrukturo in bi se tako lahko promovirala kot močna blagovna znamka. Pet partnerjev s slovenske in italijanske strani si bo tako v prihodnjih letih razdelilo 2,9 milijona evrov evropskih sredstev.

Nekaj denarja bo namenjenega obnovi dotrajane infrastrukture, zgradili pa bodo tudi nov multimedijski center na Sabotinu, kjer spominski park že zdaj vsako let obišče več deset tisoč ljudi. Del sredstev bo šel v promocijske namene, v izobraževanje turističnih vodnikov in ponudnikov, novost pa bo priprava baze padlih vojakov vzdolž celotne soške fronte. Po poročanju STO in spletne strani slovenia.info bo projekt trajal vse do oktobra 2021.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.